GOJKO PEROVIĆ IZABRAN ZA ČLANA MATICE SRPSKE

V.K.

28. 10. 2020. u 17:12

NA sednici Upravnog odbora Matice srpske u Novom Sadu, koja je održana 5. oktobra 2020. godine, rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, protojerej-stavrofor Gojko Perović, izabran je za redovnog člana Matice srpske.

ГОЈКО ПЕРОВИЋ ИЗАБРАН ЗА ЧЛАНА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Foto N. Karlić

Izborom u redovno članstvo, najstarije srpska književne kulturne i naučne institucije, rektor Cetinjske bogoslovije stekao je pravo da prisustvuje redovnim i vanrednim skupštinama, da učestvuje u izborima za predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara, članova Upravnog odbora i drugih organa i radnih tela.

Takođe sa izborom za redovnog člana Matice srpske, stekao je pravo da bira i da bude biran, da iznosi svoje mišljenje o dosadašnjem radu i o dugoročnim planovima Matice srpske, kao i da ostvaruje druga prava ostvarena Statutom, stoji u saopštenju koje je potpisao prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, objavio je Radio Svetigora.


Izbor rektora Cetinjske bogoslovije u članstvo Matice srpske, čini izuzetnu čast za najstariju srednju školu u Crnoj Gori, Cetinjsku bogosloviju. Prvi član Matice srpske u Novom Sadu iz Crne Gore, bio je vladika crnogorski Petar II Petrović Njegoš. Njegoš je postao član Matice srpske 1845. godine.


- Posle slavnog gospodara i vladike crnogorskog, Njegoša, nije slučajno da je u naše dane, za člana Matice srpske, izabran rektor i slavne Cetinjske bogoslovije. Prirodno je da se profesori i učenici Cetinjske bogoslovije, ugledaju, kako na svog zaštitnika Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, tako i na njegovog naslednika Petra Drugog Petrovića Njegoša, i da svojim delovanjem budu na Njegoševom tragu. Od otvaranja bogoslovsko-učiteljske škole na Cetinju 1863. godine do danas, otac Gojko Perović, prvi je rektor Cetinjske bogoslovije koji je postao član Matice srpske, navodi Radio Svetigora.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!