UGROŽENI NAJVREDNIJI RESURSI ULCINJA: Pesak se izvlači, Ada nestaje

B. Dabić

23. 10. 2020. u 15:55 >> 15:57

NAJVREDNIJI resursi opštine Ulcinj – Ada Bojana i deo Velike plaže su ugroženi.

УГРОЖЕНИ НАЈВРЕДНИЈИ РЕСУРСИ УЛЦИЊА: Песак се извлачи, Ада нестаје

B. Dabić

Pesak se izvlači, Ada nestaje, a ugrožena je i imovina HTP Ulcinjska rivijera. Nije tajna da se pesak sa Ade prodaje - ilegalno.

Na višegodišnje probleme kojima se još ne nazire rešenje, ponovo su danas ukazali iz ulcinjskog odbora Građanskog pokreta URA

- Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za vode i Morsko dobro aktivni su učesnici ubrzanog nestanka Ade Bojane i okolnih plaža na ušću svojim nestručnim radovima, bez ikakvih studija. Na ovaj način se dovode u opasnost ogromni razvojni resursi opštine Ulcinj, ali i imovina HTP Ulcinjska rivijera - saopštili su iz ulcinjske URA-e.

Građanima Ulcinja nije strano da Vlada Crne Gore i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom budu nemi posmatrači raznoraznih devastacija prirodnih resursa, kao što je slučaj sa Solanom, Valdanosom, Port Milenom, kao i sa ekonomskom diskriminacijom, privatizacionim procesima

B. Dabić

 

- Želimo javno da pitamo institucije da li su svesni i da li rade to što rade na osnovu stručnih studija? Koliko su do sada koštali radovi koje se izvode, a koji verovatno imaju uticaja na nestanak plaža? Zašto se ogromne količine peska koje su nagomilane na tom prostoru ne upotrebljavaju za ublažanje ovog procesa? Znate li da se od gomila peska devastiraju okolne šume i flora, što je vidljivo golim okom? Da li planirate da rasprodate ovaj pesak? Pitamo takođe javno: da li je do sada prodavan taj pesak i, ukoliko jeste, koliko - uputili su iz URE pitanja javnim institucijama.

Posao miriše na korupciju

Neodgovornost institucija prema problemu erozije i radova na Bojani, bude sumnju da posao koji vode navedene institucije ozbiljno miriše ne korupciju.

U ovom poslu je već potrošeno preko milion evra, a rezultati su kontraproduktivni i opasno ugrožavaju najvredniji resurs opštine Ulcinj. Ostrvo Ada i dio Velike plaže su unikatni prirodni fenomeni i imaju nemerljiv ekološki, ekonomski i turistički značaj za Ulcinj i čitavu državu. Ali, ovi izuzetni resursi, su u velikoj opasnosti, kao nikada ranije, zaključuju iz ulcinjske URA-e.

Protest

Zbog nebrige nadležnih institucija za resurse u najjužnijoj crnogorskoj primorskoj opštini, uništavanje imovine, faune i drugih problema sa kojima se suočavaju građani Ulcinja u nedelju će održati protest na Bojani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)