PODACI IZ STATISTIKE UMESTO POPISA: IZJZ će ubuduće za računanje stope broja obolelih koristiti novu metodu

I. D. STOJADINOVIĆ

21. 10. 2020. u 07:10

INSTITUT za javno zdravlje ubuduće će odluke o merama koje će se uvoditi za svaku opštinu pojedinačno donositi računajući broj stanovnika koji je lani procenila Uprava za statistiku, umesto podataka iz popisa stanovništva starog gotovo deset godina.

ПОДАЦИ ИЗ СТАТИСТИКЕ УМЕСТО ПОПИСА: ИЗЈЗ ће убудуће за рачунање стопе броја оболелих користити нову методу

Foto arhiva

To će znatno uticati na odluke koje će se donositi u cilju sprečavanja zaraze, s obzirom na to da se mere donose na osnovu broja obolelih u odnosu na broj stanovnika. Dok se u nekoliko opština mogu očekivati labavije mere, nova metoda bi mogla da donese rigoroznije mere u pojedinim, što bi dodatno moglo razbuktati i nezadovoljstvo lokalnih privrednika kojima je prethodnih dana zabranjen rad.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti usvojilo je predlog da Institut za javno zdravlje kumulativne incidencije kovid 19 u lokalnim samoupravama računa koristeći najnoviju zvaničnu Monstatovu procenu broja stanovnika, umesto podatke iz popisa stanovništva iz 2011. godine.

- Novom metodologijom uzeće se u obzir promene u broju stanovnika i dobiti realniji prikazi kumulativne incidencije - saopšteno je iz Vlade.

To će se, kako navode, naročito povoljno odraziti na rezultate u sredinama kojima je došlo do značajnog rasta broja stanovnika, kao što su Budva, Tivat i Bar.
Upoređujuću dva spiska broja stanovnika, vidi se da je do porasta došlo i u Podgorici, gde je u odnosu na 2011. godinu, prema proceni Monstata, došlo do porasta stanovnika za skoro 4.000.

Foto arhiva

Međutim, duži je spisak onih Opština kod kojih je zabeležen odliv stanovništva. Najdrastičnija razlika je u Beranama, gde je procenjeno da je za devet godina broj stanovnika umanjen za čak 7.338, pa bi se moglo očekivati da se sledećim presekom stanja utvrdi da je u tom gradu stopa obolevanja znatno veća nego u prethodnom, a samim tim da se uvedu i strože mere.

OTVORIĆE LOKALE

U BUDVI je juče u podne održan protest ugostitelja koji su izričiti - traže povlačenje odluke, ili će kako ističu "biti prinuđeni da sami otvore lokale." Ispred zidina Staroga grada okupilo se oko 1.000 ugostiteljskih radnika, a podršku su im dali i predstavnici udruženja ugostitelja iz Podgorice, Nikšića, Tivta, Ulcinja i Kotora.B. D.

Manji broj stanovnika računaće se većinom u severnim opštinama i to još u Plavu, Bijelom Polju, Nikšiću, Kolašinu, Mojkovcu, Plužinama, Pljevljima, Šavniku i Žabljaku.

Nova metoda mogla bi uticati i na mere koje će se doneti za prestonicu, jer je novim spiskom koji će se koristiti za Cetinje, registrovano 1.500 stanovnika manje. To bi moglo dodatno razljutiti tamošnje ugostitelje koji su nezadovoljni merama i zabranama. Zbog epidemiološke situacije u tom gradu, NKT je donelo odluku da se zabrani rad ugostiteljskih objekata, zatvore škole i zabrane kućne posete. Predstavnici cetinjskih ugostitelja su poručili da će, ukoliko nadležni ne preispitaju tu odluku, nastaviti sa protestom svake večeri od 19 do 21 čas.

Ugostitelji su se prethodnih dana, protiv istih mera bunili i u Budvi i Ulcinju, ali postoji mogućnost da će nova metoda za te gradove, s obzirom na veći broj stanovnika koji će se računati, doneti olakšice i ublažavanje mera.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a