KLIJENTIMA NE VERUJU DA ĆE VRATITI ZAJAM: Banke će pooštriti kriterijume za odobravanje kredita i privredi i stanovništvu

I. D. STOJADINOVIĆ

28. 09. 2020. u 18:20

CENTRALNA banka objavila je anketu koja pokazuje da bankari u narednom periodu očekuju pooštravanje kriterijuma za dodelu kredita i stanovništvu i privredi.

КЛИЈЕНТИМА НЕ ВЕРУЈУ ДА ЋЕ ВРАТИТИ ЗАЈАМ: Банке ће пооштрити критеријуме за одобравање кредита и привреди и становништву

Centralna banka u Podgorici / Foto MINA

Isti podaci pokazuju da je u drugom kvartalu 2020. godine došlo do pada tražnje stanovništva za kreditima, što je u skladu sa očekivanjima zbog krize koju je izazvao virus korona. Prema rečima ekonomskog analitičara Veska Pejaka iz Alternative, pad kreditnih aktivnosti sledi zbog pada poverenja banaka prema građanima.

Bankari ocenjuju da su u drugom kvartalu 2020. godine kreditni standardi za stanovništvo pooštreni u odnosu na prethodni kvartal, a očekuju da se u narednom kvartalu kriterijumi dodatno pooštre. Na ovakvo stanje i prognozu najviše je uticala veća nenaplativost potraživanja i troškovi sredstava, kao i niža spremnost na preuzimanje rizika. Smanjena konkurencija, kao i veći rizik zahtevanog kolaterala.

U pravcu ublažavanja standarda za odobravanje kredita stanovništvu mogla bi delovati jedino veća spremnost za preuzimanje rizika.

Kako se navodi u dokumentu CBCG, i u narednom kvartalu se očekuju pad tražnje stanovništva za kreditima, posebno stambenim.

Ekonomski analitičar Vesko Pejak za "Novosti" je kazao da sledi pad kreditnih aktivnosti, koji govori o tome da pada poverenje u realni sektor privrede.

- Prostije rečeno, banke će manje da veruju građanima i firmama da će vratiti kredite. Pooštravanje procedura je jasan pokazatelj. Zašto nam banke manje veruju nego pre nekoliko meseci - jedan od razloga je kriza oko pandemije i vrlo slabe turističke sezone. Drugi razlog je to što se u Crnoj Gori smenila vlast, pa banke ne znaju šta da očekuju od nje. Ne znaju hoće li biti jaki ili slabi. Ne znaju hoće li odmah krenuti sa restriktivnim ponašanjem ili će pustiti da tržište samo reguliše ko je gubitnik, a ko dobitnik - navodi Pejak.

Kako dodaje, najbolje rešenje za tu situaciju je da država da neke garancije bankarskom sektoru da će stanje biti stabilno, ali i da ne bi bilo loše da država osnuje svoju investicionu banku da bi plasirala novčana sredstva u privredu.

- To bi povećalo poverenje komercijalnih banaka - ocenjuje Pejak.

DO JULA ODOBRENO 3,18 MILIJARDI

UKUPNO odobreni krediti banaka na kraju jula 2020. godine iznosili su 3,18 milijardi evra i beleže rast od 2,6 odsto na mesečnom nivou, dok u odnosu na jul 2019. godine beleže rast od šest odsto. Depoziti u bankama u julu 2020. godine iznosili su 3,3 milijarde evra, i zabeležili su neznatan rast na mesečnom nivou, dok na godišnjem nivou beleže pad od 3,4 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju