ZBOG ČEGA U CRNOJ GORI IMA SVE VIŠE ZARAŽENIH: Podaci ukazuju na jednu stvar

I. D. S.

23. 09. 2020. u 11:22

PAD broja zaraženih od korone ne očekuje se ni u narednim danima, kazali su u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

ЗБОГ ЧЕГА У ЦРНОЈ ГОРИ ИМА СВЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ: Подаци указују на једну ствар

Foto skrinšot Vlada CG

Prema poslednjim podacima ove ustanove, trenutno je od virusa obolelo 3.279, a poslednjim presekom registrovano je 230 novih slučajeva. Najveći broj obolelih od kovida 19 registrovan je u Podgorici 873, Nikšiću 768, Beranama 447 i Bijelom Polju i Rožajama, gde je obolelo 275, odnosno 271 osoba. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona od početka juna iznosi 129, a od početka godine 138.

Epidemiolog IJZ dr Božidarka Rakočević kazala je da se narednih dana ne očekuje smanjenje broja zaraženih virusom korona, jer kako ističe, mere se ne poštuju.

- Ovi podaci pokazuju kako smo se ponašali prethodnih sedam do 10 dana, a svi možemo da vidimo da se mere ne poštuju, da se maske ne nose, da se održavaju skupovi, svadbe, privatna slavlja, da je u ugostiteljskim objektima veliki broj osoba. Sve to se reflektuje na našu epidemiološku situaciju - kazala je Rakočevićeva.

U NIKŠIĆKOJ BOLNICI 76 PACIJENATA

NIKŠIĆ je jedna je od teže pogođenih opština kada je reč o virusu korona. U Opštoj bolnici Nikšić trenutno je hospitalizovano 76 pacijenata. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove sedam pacijenata je životno ugroženo i nalaze se u Jedinici intenzivnog lečenja, dok su ostali stabilnih vitalnih parametara. U nikšićkoj Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku stanje je stabilno, a u kovid-bloku na lečenju je 57 pacijenata, saopšteno je iz te bolnice. U Opštoj bolnici u Baru je 21 pacijent, a u Beranama 63, od kojih je 10 u teškom stanju.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je da svaki pojedinac mora da poštuje mere, pozvao je inspekcije da rade svoj posao, poslodavce da vode računa da se poštuju mere u svim ustanovama i da vlasnici ugostiteljskih objekata budu odgovorni kako bi doprineli sprečavanju širenja virusa. Dodao je da, ako budu morali da uvode strože mere, najpre će početi od ograničavanja rada kafića.

- Urađene su neophodne statističke obrade, pokazano je da je pik prethodnih dešavanja i povećanja lokalne transmisije u prošloj nedelji, i da su neki gradovi posebno pogođeni, ali nisu pošteđeni ni drugi. Sve to govori da moramo voditi računa o svom ponašanju, da ne bi bilo visoke lokalne transmisije i teških situacija, dakle smrnih slučajeva - kazao je Mugoša, dodajući da će biti dosadni samo ako će to uroditi plodom i navesti ljude da poštuju mere.

Nermin Abdić, direktor Urgentnog centra KCCG i šef Kriznog medicinskog štaba, istakao je da se u KCCG trenutno leči 44 pacijenata, 19 na Infektivnoj klinici, i da su svi stabilni. Životno je ugroženo 11 pacijenata, a pet je na nekom od modaliteta mehaničke ventilacije. Imaju i jedno dete 2004. godište u pratnji roditelja koje je stabilnih parametara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!