POLA PLATE TEK DA POTKRPI ĐAKA: Uoči početka školske godine roditelji u nebranom grožđu, izdaci za školarce visoki

Z.ZORIĆ

14. 09. 2020. u 07:55

POČETAK školske godine sve je bliže.

ПОЛА ПЛАТЕ ТЕК  ДА ПОТКРПИ ЂАКА: Уочи почетка школске године родитељи у небраном грожђу,  издаци за школарце високи

Foto M. Labudović

Iako će od 1. oktobra u školske klupe sesti samo đaci od prvog do šestog razreda osnovne škole, kao i polaznici prvog razreda srednje škole, svi roditelji koji imaju decu školskog uzrasta već prebiraju po novčaniku. Za kupovinu svega neophodnog da dete krene u osvajanje znanja, iz kućne kase treba izdvojiti bar 250 evra, odnosno pola prosečne plate.

Treba nabaviti udžbenike, školski pribor, ali i opremiti naslednike s obućom i garderobom. Još ako se uzme u obzir da neke porodice kupuju sve puta tri, kad se sve stavi na papir, računica pokazuje da će kućni budžet biti "olakšan" i za više stotina evra.

Majka troje učenika iz Podgorice Magdalena Đ. kaže da je ranije za udžbenike potrošila oko 300 evra, a ni pribor nije bio jeftin.

- Đačke torbe imaju od prošle godine, ali smo za sveske, olovke, tempere, vodene i drvene bojice, blokove, dodatni pribor za medicinsku i elektroškolu potrošili sigurno više od 100 evra - navela je naša sagovornica.

TROŠAK I ZA MASKE

RODITELjI negoduju i što uz sve što treba detetu za školu, moraju ulkalkulisati dve odnosno tri maske dnevno, znači oko jedan evro.

- Imam tri đaka. Najmlađi je u drugom razredu osnovne škole. Njemu za pet radnih dana treba za maske pet evra. Ako tome dodamo i užinu od 50 centi za kiflu, troškovi se gomilaju.

Dvoje starijih idu u srednju i njima kada su u školi trebaju maske, pa prevoz autobusom, a uz to ćerka je u medicinskoj gde su verovatno uslovi još oštriji - ispričala nam je Magdalena Đ. iz Podgorice.

Malo je kaže odložila kupovinu odeće i obuće jer nije bila sigurna kada će početi školska godina, ali sada kako se bliži, biće joj potreban dodatni novac.

SKUPO Opremanje školaraca opterećenje za roditeljski budžet, Foto Tanjug

- To su deca u razvoju i stalno im treba obnavljati garderobu. Iskoristiću trenutne akcije pa ću patike pokupovati na popustu. Ima i sniženja na garderobu, ali treba kupiti trenerke, farmerke, dukserice, i šta sve još. Izdvojila sam 500 evra i nadam se da ćemo pokupovati sve što treba za početak. Sreća je što se suprug bavi privatnim poslom, pa možemo da izdvojimo. Samo se pitam kako je onim roditeljima koji imaju samo jednu ili dve prosečne plate. Sa tim je gotovo nemoguće opremiti decu za školu - prokomentarisala je naša sagovornica Magdalena.

A mi smo proverili po knjižarama. Male sveske najjeftinije su oko 20 centi, sa tvrdim povezom koštaju i preko jednog evra. Velike sveske mekih korica su pola evra, a tvrdih više od evro i 50 centi. Ruksaci i đačke torbe su od 20, pa naviše, a komplet pernica oko 15 evra.

Farmerke se mogu naći na sniženju i po desetak, ali one skuplje su i više od 50 evra.

Dukserice su od osam pa naviše, a komplet trenerke od 20 evra pa i više u zavisnosti od marke. Patike sada sa sniženjem od 50 ili 70 odsto najjeftinije su oko 30 evra, a one markirane su više od 100 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)