SVAKI ČETVRTI POZITIVAN, POČETAK ŠKOLE ODLOŽEN: Sve alarmantnija situacija u Crnoj Gori, lekari iz koordinacionog tela podneli ostavke

V.Kadić

09. 09. 2020. u 09:30

СВАКИ ЧЕТВРТИ ПОЗИТИВАН, ПОЧЕТАК ШКОЛЕ ОДЛОЖЕН: Све алармантнија ситуација у Црној Гори, лекари из координационог тела поднели оставке

Foto IZJ

VIŠE od stotinu novozaraženih u Crnoj Gori od virusa korona još više je otežalo zdravstvenu situaciju, a epilog eskalacije virusa su ostavke članova Nacionalnog koordinacionog tela Ranka Lazovića i Nemanje Radojevića.

- Mesecima smo svedoci predizbornih i postizbornih dešavanja. Teško je ne naći analogiju sa Ivom Andrićem o kugi i koleri kada je govorio da se bolesti menjaju, a ponašanje ne. Cilj je zdravlje ljudi. Podneo sam ostavku na sednici kriznog medicinskog štaba NKT završenoj pre sat vremena. Isto je učinio i Ranko Lazović koji je okončao angažman u štabu zbog predavanja na Medicinskom fakultetu i rešavanja pitanja pacijenata sa najkompleksnijim oboljenjima - saopštio je Radojević. - Ako još neko misli da smo podeljeno društvo, nećemo biti još dugo. Epidemiološki smo potpuno identitični i korona će nas samo dodatno ujediniti, mnogo bolje i brže od političara.

U Opštoj bolnici u Beranama od posledica korone preminuo je pacijet iz Gusinja star 61 godinu, sapšteno je iz te zdravstvene ustanove. Nadležni poručuju da je broj zaraženih od kovida 19 u tom gradu pod kontrolom, mada se broj inficiranih poslednjih dana povećava. Za samo 24 sata evidentirano je 13 novih slučajeva! NJih sedmoro ima tešku kliničku sliku, dok su četiri pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji. I u Rožajama je stanje za brigu.

Foto M.Anđela

I tu je u poslednjih 24 sata registrovano 13 novozaraženih, dok je aktivnih 111 slučajeva, u samoizolaciji je 206, a 53 je pod zdravstvenim nadzorom. Epidemiološka situacija je zabrinjavajuća i u najvećim crnogorskim centrima Podgorici i Nikšiću, ali i primorju.

Doktor Igor Galić, specijalista emidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je zbog raznih okupljanja bilo očekivan "povratak virusa".

ŠKOLA ODLOŽENA

CRNA Gora je pomerila početak školske godine i otvaranje vrtića, kako bi se izbeglo eventualno širenje zaraze i na decu. Iz Instituta za javno zdravlje upozoravaju njihove roditelje da deca mogu još više usložiti epidemiološku situaciju. Nemoguće je da odrasli budu bolesni, a dete negativno.

U slučaju da dođe do složenije situcije, moguće je ponovno uvođenje restruktivnih mera. Upozorava da je Crna Gora od šampiona po sprečavanju infekcija došla u situaciju da bude prva u regionu po broju inficiranih koronom na 100.000 stanovnika.

- Vrlo smo zabrinuti, pratimo situaciju, ali je ne kontrolišemo. Na osnovu načina na koji su se učesnici dešavanja ponašali, očekivano je da će biti povećano obolevanje - rekao je Galić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)