ZA CEPANA DRVA U GLAVNOM GRADU 50 €: Građani Podgorice se spremaju za grejnu sezonu, zadovoljni su ponudom, ali ne i cenom

Z.Zorić

07. 09. 2020. u 05:00

DO početka grejne sezone u Podgorici ostalo je još minimalno dva meseca. Ponuda drva za ogrev dobra, ali cene su, kažu kupci, "otišle u nebo".

ЗА ЦЕПАНА ДРВА У ГЛАВНОМ ГРАДУ 50 €: Грађани Подгорице се спремају за грејну сезону, задовољни су понудом, али не и ценом

Foto Z. Jovanović

Podgorička lokalna uprava i ove sezone odredila je nekoliko lokacija na kojima se mogu prodavati drva za ogrev. Ponuda je, rekli bismo, vrlo dobra. Ima ih u balvanima, manjim oblicama, ali i iscepanih. Uredno složena na kamionu ili u prikolici. Međutim, kupci se žale da će im ove godine trebati ozbiljan novac za grejnu sezonu.

- Svake sezone kupim od šest do osam metara drva. Raspitivao sam se ovih dana, gledao, zvao one kod kojih sam ranije naručivao drva. Skupa su. Traže mi 45 za necepana, odnosno 50 za cepana drva. To je ozbiljan izdatak iz kućnog budžeta, ali šta ću, grejati se mora, - prokomentarisao je Dragomir R.

S druge strane, Igor M. koji već godinama seče drva u svojoj šumi, kako kaže, ne može da stigne da "ubere" kolika je potražnja.

- Već godinama obezbeđujem iste kupce. Tako činim i ove sezone. Žale se kupci na cenu od 45 i 50 evra. Traže i odloženo plaćanje. Ponekad i to prihvatim dok se ljudi snađu. Ali jeftinije ih ne mogu prodavati, jer i ja imam troškove, a da ne govorim o fizičkom radu. Tu su gorivo, transport, dozvole, a potrebna je snaga i znanje da se stablo obali, išega, utovari u kamion, doveze - kaže Igor.

Oni koji kupe u trupcima drva po 45 evra onda moraju, ako ih ne mogu sami cepati, platiti tzv. nadničarima četiri ili pet evra po metru.

- Ima ovih dana posla. Gotovo u svakom dvorištu se nalaze gomile drva. Ja prošetam naseljem, svratim u kuću gde u dvorištu vidim drva. Ponudim svoju uslugu da ih iscepam, složim. Ocenim kakav je gazda, pa tako i kažem cenu. Četiri ili pet evra po metru. Sekira je oštra i uhvatim se posla čim se dogovorimo - ispričao nam je Rom koji, kako kaže, već godinama tako radi.

Ovo je podgorička priča, a bjelopoljska kaže da su na severu drva za ogrev malo jeftinija, pa metar u trupcima košta 35, a cepana, spremna za loženje 40 evra. I tamo ima onih koji idu od kuće do kuće i nude uslugu cepanja drva.

- U toku dana ukoliko su vremenske prilike dobre iscepam kamion drva. Navikao sam na fizički rad. Međutim, sada je situacija sasvim drugačija, moji Bjelopoljci angažuju ljude koji imaju električne cepače drva. Oni vrlo brzo završe posao, pa ne čudi što njih biraju za taj posao - ispričao je Rašo, nadničar iz Bijelog Polja.

 
POVOLjNIJE OD STRUJE

NIJE izbor samo grejanje na drva. Mogućnost je i struja, ali računica bi morala biti vrlo precizna da građanin odluči šta je isplativije, struja ili drvo. Jedno je sigurno, grejanje na drva je zdravije i isplativije, jer prave domaćice neće uključivati električni šporet, već će peći i kuvati na onaj na drva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)