MILOV OČAJNIČKI POZIV DRITANU: Hvata se za slamku spasa, hoće da ostane na vlasti

Novosti online

03. 09. 2020. u 10:09

LIDERI partija vladajuće koalicije formiraju državotvorni savez, u koji će biti pozvani Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA, kao i pojedinci, a njegov krajnji ishod trebalo bi da bude uspostavljanje nove vlasti u kojoj neće biti mesta za partije koje negiraju državnu nezavisnost Crne Gore.

МИЛОВ ОЧАЈНИЧКИ ПОЗИВ ДРИТАНУ: Хвата се за сламку спаса, хоће да остане на власти

Foto: Printscreen

Sastanak je inicirao lider DPS-a Milo Đukanović, koji je, obezbedio saglasnost sadašnjih koalicionih partnera da nakon verifikacije poslaničkih mandata neće ulaziti u savez sa koalicijama koje negiraju državnost Crne Gore. Iz GP URA više puta su ponovili da će poštovati izbornu volju građana i da neće u savez sa DPS.

DPS je sinoć objavio da je na njihovu inicijativu u Podgorici održan sastanak sa koalicionim partnerima u parlamentu. Na njemu su, pored lidera DPS-a učestvovali lideri Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i HGI.

- Polazeći od ostvarenih rezultata na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, na sastanku je jednoglasno dogovoreno zajedničko delovanje ovih partija u okviru saveza za evropsku, građansku, antifašističku Crnu Goru, koji će biti posvećen očuvanju tekovina i temeljnih vrednosti po kojima je naša zemlja danas prepoznatljiva, i doprinositi demokratskom i ekonomskom razvoju i dostizanju evropskog kvaliteta života naših građana. Lideri ovog bloka su jednoglasni u stavu da je on otvoren i za druge partije sličnih programskih opredeljenja ali kao i za sve progresivne društvene snage i pojedince koji su spremni da u novonastalim okolnostima u kojima može biti ugrožena nezavisnost i samostalnost Crne Gore doprinesu ostvarenju zajedničkih strateških evropskih ciljeva - navodi se.

DPS je ranije juče izrazila očekivanje da se međunarodna zajednica neće mešati u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori, navodeći da je spremna za postizborne razgovore s potencijalnim partnerima, s kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu.

Koalicioni partneri DPS-a​ - nakon parlamentarnih izbora 2016. bile su SD, BS, Liberalna partija, HGI i Forca, s kojima sada, nakon privremenih rezultata izbora, partija Mila Đukanovića ima 38 poslaničkih mesta od ukupno 81, koliko ima Skupština.

U izbornoj noći, Đukanović je, nakon prebrojanih 90 odsto glasova, između ostalog, rekao da „s koalicionim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkih mjesta i dalje traje”. Koalicioni partner DPS-a ranije je bio SDP, koji se nije oglašavao u vezi s ovom izjavom lidera DPS-a i predsednika države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati