NOVOJ VLADI - PRAZNA KASA: Čim stupe na dužnost, crnogorski ministri će morati da se suoče sa velikim privrednim padom

E. B. T. - S. B.

03. 09. 2020. u 17:00

CRNA Gora iščekuje novu Vladu, ali će ministre zateći stare muke.

НОВОЈ ВЛАДИ - ПРАЗНА КАСА: Чим ступе на дужност, црногорски  министри ће морати да се суоче са великим привредним падом

Foto Vlada CG

 Pandemija izazvana koronom ozbiljno je usporila privredu. Turistički centri, u kojima se stvori skoro četvrtina svega u Crnoj Gori, u najboljem slučaju ugostiće tek polovinu lanjskih gostiju, pa je dubok pad ekonomije neminovan. Kao i budžeti većine drugih evropskih zemalja, i crnogorski je već u "crvenom". Ruku pod ruku sa "minusom" ide dalje zaduživanje i povećanje već priličnog javnog duga ove zemlje.

Umesto naredne godine, javni dug Crne Gore će već do kraja ove dostići 82,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Javne finansije ove zemlje kraj juna dočekale su sa manjkom od 206,6 miliona evra, što je 4,5 odsto BDP. Ukoliko turizam na kraju sezone padne za 40 odsto, Ministarstvo finansija očekuje privredni pad od 6,8 odsto na kraju godine. Međunarodne institucije, poput Svetske banke, strahuju da bi ponor mogao da dostigne i 8,9 odsto.

Ekonomisti u Crnoj Gori ističu da će rezultat zavisiti pre svega od toga kada će se obuzdati kriza izazvana kovidom 19.

- Bez obzira na promenu vlade, problemi ostaju, i to pre svega oni koji su izazvani kovid-krizom i njenim uticajem na turizam - objašnjava ekonomski analitičar Vasilije Kostić. - Turizam je generator uravnoteženja platnog bilansa Crne Gore i obezbeđuje likvidnost privrede. Učestvuje sa 23 do 25 odsto u bruto domaćem proizvodu. Kovid-kriza je osnovni problem. Još nema podataka o turističkoj sezoni, ali je pad verovatno veći od 50 odsto. No, nije isključeno da se situacija popravi.

Foto: V. N.

Korona rasterala turiste u Crnoj Gori

Analitičarima u Beogradu deluje da je nova vlada pred dva izazova. Marko Obradović, saradnik Centra za evropske politike, smatra da će se suočiti sa problemom finansiranja deficita i padom privredne, a posebno turističke aktivnosti. Očekuje ih, veruje, povećanje nezaposlenosti, otežano izmirivanje kreditnih obaveza i privrede i stanovništva, ali i države, usled smanjenja fiskalnih prihoda:

MILO KOČIO UVOZ IZ SRBIJE

OKO 35 odsto uvoza u Crnu Goru dolazi iz Srbije, koja je jedan od njenih najvećih spoljnotrgovinskih partnera - kaže Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku.

- Upliv politike je dosta uticao na to da se taj procenat smanji. U poslednjih šest meseci je bilo priličnog "trvenja" i carina se koristila kao instrument za pooštravanje uslova uvoza iz Srbije, dodatno se proveravala i zadržavala roba na granicama.

- Međunarodni monetarni fond u poslednjim analizama prognozira pad BDP Crne Gore za oko devet odsto, što će se odraziti na sve ekonomske i finansijske tokove u toj zemlji. Javni dug Crne Gore je u martu ove godine iznosio oko 72 procenta bruto domaćeg proizvoda, a može se očekivati da se približi granici od 100 odsto. To novim vlastima neće ostaviti mnogo prostora za dodatno zaduživanje po prihvatljivim kamatnim stopama. Potpuni debakl turističke sezone snažno će pogoditi ekonomiju te zemlje. Mnoga preduzeća, ali i porodice, naći će se na rubu egzistencije. Zbog već velikog javnog duga i smanjenih budžetskih prihoda, država neće imati mnogo prostora da direktnije pomogne.

On, ipak, ukazuje da bi pozitivan efekat na ekonomske tokove moglo da ima formiranje nove vlade koja neće imati veze sa dosadašnjim, okoštalim političkim strukturama.

- Ukoliko nova vlast povede snažnu borbu protiv korupcije, može se očekivati oživljavanje čitavog jednog segmenta privrede koji je direktno vezan za državu - javne nabavke, javna preduzeća, javni radovi - ističe Obradović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)