IZGUBI MILO, SAD SMO OPET SRBI: Šta se sve u Crnoj Gori dešavalo dan nakon izbora

E. V. N.

01. 09. 2020. u 08:30

"PALO je, osvežilo", "Laku noć Milogoro, dobro jutro Crna Goro!", pa i "Srećna sloboda" - metaforični su i duhoviti pozdravi koje su juče - dan nakon rezultata izbora i pada režima koji je vladao tri decenije - razmenjivali građani Crne Gore.

ИЗГУБИ МИЛО, САД СМО ОПЕТ СРБИ: Шта се све у Црној Гори дешавало дан након избора

Novosti

 Od mora do severa, u kafićima, plažnim barovima, kafanama, pod odrinama i pred kućama nazdravljalo se nagoveštaju boljeg i spokojnijeg života.

Deo građana je juče slavio, a drugi - malobrojniji - tugovao. Prvi kažu da je sinulo sunce preko Cuca, a drugi da se utopilo u "nevestu Jadrana"! Ima i onih koji sumnjičavo vrte glavom, ćute i čekaju poslednji ishod.

Skandiranjem: "Pobeda, pobeda! Ne damo svetinje!" dočekan je trijumf opozicije u Podgorici. Veseli žagor i pesma čuli su se iz zgrade Srpske kuće koja je udaljena od centrale Milovih socijalista svega nekoliko stotina metara. Sa druge strane dopirao je samo muk. Međutim, Podgorica prvi put nakon izbora nije grmela trijumfom pobednika. Narod je poslušao poziv opozicionih lidera i većinom ostao kod kuće.

Novosti

Glavni grad, njegove ulice i prepuni lokali imali su juče samo jednu temu. Novine se u kafićima grozničavo čitaju, računaju se moguće kalkulacije - ko će s kim u novu vladu.

Slavi i nazdravlja i profesor Miomir Đurišić, jedan od junaka odbrane od režima Mila Đukanovića. Crna Gora je svojevremeno stala uz njega, ali ne i struka nakon čega je ostao bez posla. Sada je odahnuo.

- Daće Bog da se ovaj narod pomiri i da krenemo zajedno u nove pobede - kaže Đurišić.

Nije bilo preterane pompe ni u Podgorici, Cetinju, Nikšiću.

- Čekali smo i dočekali. Dobar deo života sam proveo na protestima od 1989. pa naovamo. Pamtim AB revoluciju i narodni bunt kada sam se našao na naslovnici ondašnjih "Novosti". Probudili smo se i opet smo tamo gde nam je i mesto - kaže Mileta Pavićević, jedan od podgoričkih starosedelaca.

Najglasnije se u nedelju slavilo i na severu Crne Gore. A i juče se nazdravljalo. Vasojevići ne kriju radost zbog promene režima koji ih je, kako kažu, oduvek, popreko gledao.

Novosti

"Nek se čuje do nebesa, nema više De-Pe-Esa", pevalo se na beranskim ulicama. Građani su za ponedeljak veče zakazali veliku pobedničku litiju u ovom gradu. Slične pesme i parole grmele su i Andrijevicom.

U Bijelom Polju pobeda je overena litijom u kojoj je učestvovalo više od hiljadu žitelja ovog kraj. Oni su se sa trobojkama okupili na platou na Nikoljcu, a potom u Hramu Svetog Petra i Pavla prisustvovali molebnu.

Primorje je u znaku pobede opozicije. Ulicama ponosno "defiluju" majice sa trobojkom, Njegošem, starim simbolima Crne Gore. U Budvi je prvi talas slavlja minuo još u nedelju, a euforični građani juče su se razleteli po kafićima da uz lozu i pivo "slegnu utiske".

- Nek me neko uštine, da znam da je istina - kaže Budvanin Vladimir G. - Ono što smo godinama sanjali, dogodilo se. Sad će valjda da nam krene.

SLAVLjE U PLjEVLjIMA

U PLjEVLjIMA dan nakon izbora slavio je skoro ceo grad. Više stotina automobila sa zastavama i uključenim sirenama krstarilo jegradom dok je narod izašao ispred zgrada i kuća i sa oduševljenjem ih pozdravljao.

Slavilo se i ispred lokala u centru grada. Najveselije je bilo ispred lokala "Cezar" gde više desetina pristalica opozicije proslavljaju pobedu. Upravo na tom mestu juče je bilo i napeto, jer se preko ulice nalaze prostorije pljevaljskog DPS.

Da bi sprečili eventualni incident ispred prostorija DPS-a se nalaze članovi Odbora za odbranu svetinja, a nešto kasnije stigla je i interventna patrola policije.ž

SRBI PO GLASANjU

NOVU postizbornu stvarnost u Crnoj Gori kreiraju i vicevi, koji su se pojavili odmah posle objavljivanja rezultata.

- Bako, izgubi li to Milo izbore - pita tako unuk u jednom od najaktuelnijih.

- Izgubi, bogami.

- Znači, sad smo opet Srbi - konstatuje unuk iz vica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)