GRAĐANI SA ZEBNJOM DOČEKUJU DANE NAKON IZBORA 30. AVGUSTA: Milo gladnima ne veruje

V. KADIĆ

19. 08. 2020. u 08:30

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović optužio je veći deo opozicije koja čini sve da predstavi kako je crnogorska ekonomija pred kolapsom, a da se oni nude kao spasioci koji ne znaju da plivaju.

ГРАЂАНИ СА ЗЕБЊОМ ДОЧЕКУЈУ ДАНЕ НАКОН ИЗБОРА 30. АВГУСТА: Мило гладнима не верује

Foto V. Kadić

- Gledam danas ove navodno mlade i poletne koji se pokušavaju predstaviti kao nova politička i proevropska snaga, a u suštini samo pitomci najmračnije ideologije srednjeg veka. Oni našu najjaču ekonomiju u regionu pokušavaju da predstave kao ekonomiju koja je pred kolapsom. Oni ne mogu Crnoj Gori da ponude ni deo onoga što joj je potrebno - kazao je Đukanović.

Za razliku od predsednika države, građani Crne Gore sa zebnjom dočekuju dane nakon izbora 30. avgusta, kada je, po pravilu, septembar najduži mesec u godini. Premijer Duško Marković poručio je da će Vlada garantovati redovnost isplata plata, penzija i socijalnih davanja.

BDP PADA, A DUG RASTE

POSLEDICE pada crnogorske ekonomije građani će osetiti kroz manju ličnu potrošnju, manje prihode i kroz veću nezaposlenost, ocenjuju ekonomski analitičari. Posledice virusa korona su očigledne na crnogorsku ekonomiju. Vlada očekuje pad BDP od 6,8 odsto, rast javnog duga do iznosa od 3,79 milijardi evra ili 82,5 odsto BDP!

Foto Tanjug

Međutim, oponenti vlasti, ne veruju u optimizam najviših zvaničnika Crne Gore. Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kaže da Vlada Crne Gore "tajno pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom program radikalne štednje".

- Prioritet MMF je da se vrate dugovi poveriocima. A to je skoro jedna milijarda evra u ovoj godini - ocenjuje Medojević. - Vlada će teret krize i vraćanja dugova prebaciti na narod. I to na one najsiromašnije! Pare od kredita su uzeli tajkuni, a dugove će vraćati narod. Dugove ćemo vratiti od para koje su DPS tajkuni pokrali i izneli iz zemlje. Mi znamo gde su njihovi računi. Zato je sad najveći prioritet obezbediti dovoljno hrane, i to iz sopstvene proizvodnje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna