AMBICIOZNI PROJEKTI: U Baru prave parkove, šetalište, trg, rešavaju problem vodosnabdevanja

B. DABIĆ

utorak, 04. 08. 2020. u 19:20

АМБИЦИОЗНИ ПРОЈЕКТИ: У Бару праве паркове, шеталиште, трг, решавају проблем водоснабдевања

Foto: B. Dabić

POVODOM dve godine mandata, predsednik opštine Bar Dušan Raičević je predstavio najznačajnije projekte i aktivnosti koji su obeležili rad lokalne uprave i njenih službi.

Raičević je istakao da je donošenjem Strateškog plana razvoja opštine od 2020-2025. postavljen strateški okvir kojim su definisani dalji pravci razvoja Bara. Na početku mandata u prioritetima rada, aktuelni predsednik opštine najavio je rešavanje pitanja vodosnabdevanja prigradskih naselja

-Kroz završetak izgradnje rezervoara Zaljevo I, te priključka na Regionalni vodovod, i drugu fazu izgradnje vodovodne mreže za naselje Sveti Ivan, zaokružili smo vrednu investiciju od 1,1 milion evra. Kroz izradu Studije vodosnabdevanja na teritoriji barske opštine nastojimo dobiti jasne smernice kako i na koji način rešiti višedecenijski problem do sada bezvodnih područja naše opštine. U saradnji sa Regionalnim vodovodom, uz podršku EBRD-a, nastojimo da izgradimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, te postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za naselja Veliki pijesak, Utjeha i Dobra Voda - kazao je Raičević.

Rekonstrukcijom Ulice Bratstva i jedinstva na Velikom pijesku, te izgradnjom hidrotehničkih instalacija, naveo je Raičević, „stvorili smo jasne pretpostavke za dalji razvoj komunalne infrastrukture u ovom turističkom mestu“. 

-Kroz uređenje javnih površina, nastojimo da kreiramo nove prostore za odmor i rekreaciju naših sugrađana kroz izgradnju parka od 9.000 kvadrata u blizini sportske dvorane, kao budućeg parka u blizini OŠ „Jugoslavija“ - kazao je Raičević.

U FOKUSU STARI GRAD

UREĐENjE Starog Bara i realizacija više vrednih projekata u Starom gradu bilo je, i ostaje u fokusu rada gradske uprave.

- Stari Bar bio je u vrhu prioriteta rada lokalne uprave. Kroz rekonstrukciju kaldrme i planirane investicije od 150.000 evra nastojimo da stvorimo pretpostavke za valorizaciju kulturno-istorijskog nasljeđa unutar zidina Staroga grada. Uz podršku Ministarstva kulture, rekonstruišemo Palatu 85 kao novi ‘kreativni hab’, te adaptiramo Arhiepiskopsku palatu za novi Arheološki muzej grada Bara, kazao je Raičević.

Predsednik opštine Bar je kazao da je u toku realizacija projekta izgradnje trga i šetališta u Sutomoru uz podršku Vlade Crne Gore i JP Morsko dobro, čime ovo turističko mesto dobija nove vrednosti.

-Uz podršku dijaspore i sklopljeni sporazum, sledi izgradnja sportske dvorane za osnovnu školu u Pečuricama, čime će se rešiti višedecenijsko pitanje bavljenja sportom generacija u Mrkojevićima, naveo je Raičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Jančić

04.08.2020. 20:54

Grad Bar je najperspektivniji grad na moru. Posebno se ističe projekat Zelenila i pejzažne arhitekture. Da bi Bar bio još bolji potrebno je da vlasnici nekretnina koji nisu iz Crne Gore imaju isti tretman sa meštanima po pitanju poreza na nekretnine, po pitanju komunalnih usluga i sl. I mi koji smo u Srbiji- gradili smo Bar doprinosom 11 godina i nije potrebno da postoji diskriminacija po bilo kom pitanju. U Novom Sadu su građani iz Crne Gore ravnopravni sa nama iz Srbije po svim pitanjima. Crna Gora da uvede ravnopravnost i pravednost, da se ne postavlja pitanje Reciprociteta .

dacha

04.08.2020. 22:12

@Jančić - Bar jeste najlepsi grad na primorju i volim ga kao svoj Beograd.Ali zato porez i ostale dazbine placam kao da sam na Azurnoj obali,a komunalni uslovi na nivou Somalije.O vodosnabdevanju Zagradja vec godinama niko od nadleznih ni rec da zucne,vode nestane cak i u sred zime posle 22h.A o elektrosnabdevanju,kablovskoj,javnoj rasveti,trotoarima,kisnim odvodima i ostalim problemima ni da ne pricam.Tako je to kad zidas kucu u elitnom Beogradsko-Ruskom naselju.

LOLA CG

05.08.2020. 07:21

Sve je ovo lijepo cak i nestvarno u ovakvim vanrednim okolnostima. No, mislim da se trebalo, negdje barem kao neka SPOREDNA stvar, ukljuciti rjesenje za KANALIZACIJU u naseljima koja se gotovo spajaju sa gradom. Ne pominjem put St. Bar- Brbot ( zaraza), jer citam da ste u fazi dogovora....Prosetajte predsjednice, malo od Polja do garnizona, posebno kada je kisa: imacete predstavu kako izgleda gacanje u moru... Ima li gdje na pomolu neka fabrika da se djeca, poslije zavrsenih skola, ( puno te djece su odrasli ljudi!) zaposle, naravno da ne moraju biti clanovi ovako ljeporecivog DPS-a.