GOJKO RAIČEVIĆ: Opozicija može da sruši Mila ako se ujedini

Dragan Vujučić

02. 08. 2020. u 15:53

UKOLIKO se opozicija u Crnoj Gori ujedini i "ukrupni", partija Mila Đukanovića postaće prošlost na parlamentarnim izborima zakazanim za kraj avgusta.

ГОЈКО РАИЧЕВИЋ: Опозиција може да сруши Мила ако се уједини

Foto privatna arhiva

Čak i samu vest iz Podgorice, da je došlo do dogovora među liderima prosrpske opozicije, mnogi bi sa "one strane" doživeli kao kraj režima DPS. Ukoliko se to ujedinjenje ne desi, bojim se da narod u Crnoj Gori opozicionim liderima nikad ne bi oprostio, već bi svoj gnev usmerio protiv njih.

Ovako, u intervjuu za "Novosti", ukratko ocenjuje situaciju u Crnoj Gori Gojko Raičević, urednik srpskog portala iz Crne Gore IN4S, trenutno u izbeglištvu u Srbiji. Podgoricu je napustio u januaru ove godine, nakon poslednjeg u nizu hapšenja od strane režima Mila Đukanovića, kojem se "zamerao" punih 12 godina promovišući na svom portalu, kako kaže, "integralno srpstvo".

o Kako ocenjujete političke prilike u Crnoj Gori?

- Donošenjem diskriminatorskog Zakona o verskim zajednicama 27. decembra prošle godine, vlast je prvi put od pokradenog referenduma iz 2006. isterana na ledinu, pred narod. Crnogorski režim shvatio je da je ugrožen, naročito posle litija za očuvanje svetinja na kojima se okupljalo i do 200.000 ljudi. Tada se činilo da će opozicija takvu situaciju uspeti da materijalizuje na izborima. Međutim, pojava korone je uticala da se protesti zaustave. Đukanovićev nacionalni tim za odgovor na virus preuzeo je od države ovlašćenja da zabrani svako narodno organizovanje i saborovanje (zbog njegovog dobra), tako da je situacija u Crnoj Gori danas šizofrena.

Foto privatna arhiva

o Veliku ulogu u organizovanju narodnog otpora imala je SPC?

- Naša crkva je uspela da objedini ceo srpski korpus u otporu nenarodnom režimu koji namerava da joj otme hramove. Ulog u budućim događanjima oko izbora je ogroman, ne samo za politički obespravljeni srpski narod i njegove političke lidere, nego i za crkvu. Ukoliko se desi da na izborima Milov režim opet proglasi pobedu, i Srpskoj pravoslavnoj crkvi se crno piše. Zato ona mora da bude angažovana u narednom periodu, da nastavi borbu protiv diskriminatorskog zakona, u okvirima onog što propisuju Ustav i zakoni. Tačno je da su crkva i država odvojene, ali ulog je velik, a Milova država se uplela u crkvenu jurisdikciju pokušavajući da joj otme imovinu. Njegoš je pevao: Zločin činiti od zla se braniti tu zločinstva nema nikakvoga.

PUCNjEVI U "KRAUN PLAZI"

o U HOTELU u kome živite pucano je na dva ugledna Srbina iz Crne Gore koji su vaši prijatelji.

- U hotelu sam gost Miodraga Davidovića Dake, srpskog dobrotvora i crkvenog ktitora. Nisam tada bio prisutan, ali kako sam čuo od njega i ljudi iz hotela, u decembru prošle godine atentator ga je gađao u trenutku kada je objašnjavajući nešto vladici Joanikiju podigao ruku u visinu grudi. Metak koji je ciljao srce završio je u ruci. Vladika kaže da je Bog spasao Davidovića.

o Koji je vaš politički stav o vašoj Crnoj Gori?

- Crna Gora ima svoje istorijsko trajanja i ono se završava dolaskom (ili nedugo potom) Mila Đukanovića na vlast. Pravo ime današnje Crne Gore je Montenegro, jer potpuno je neshvatljivo da u Crnoj Gori srpski jezik nije državni, da zvanična Podgorica proganja Srbe i SPC, a da priznaje lažnu državu Kosovo. Pored toga, činjenica da je Crna Gora danas antiruska i antisrpska govori da se ne radi o autentičnoj crnogorskoj državi, nego o provizorijumu.

o Koliko su predstojeći izbori presudni za srpski narod?

- Ovi izbori su mnogo važni, ali je popis stanovništva, koji će se održati 2021. u stvari presudan. Ko dobije izbore, imaće mogućnost i da kroji rezultate predstojećeg popisa stanovništva, a režim u Podgorici ne krije da mu je cilj da broj Srba smanji sa sadašnjih 28, na ispod 20 odsto i da državotvorni narod proglasi manjinom. U državnim telima to je već učinjeno. Prema istraživanjima same podgoričke Vlade, Srba je u državnim organima oko sedam procenata, dok ih u pojednim ministarstvima uopšte i nema. Za naš narod je najgore to što su sudovi "očišćeni" od Srba, a to je mesto gde se pripadnicima našeg naroda grupno i pojedinačno "izmišljaju sudski procesi" i suđenja. Od pet viših sudova u Crnoj Gori, samo u Ustavnom sudu imamo sudiju koji se izjašnjava kao Srbin.

o Mislite da se kompromisom između vlasti i opozicije stvari po srpski narod ne mogu popraviti?

- Što se grbavo rodi, vreme ne ispravi. Već neko vreme u Crnoj Gori imamo fenomen da i oni koji su 2006. referendumsku krađu slavili kao pobedu volje naroda, izlaze iz DPS potpuno uvereni da je Crna Gora privatni posed Đukanovića i njegove najuže porodice. Što nisu uzurpirali Đukanovićevi najbliži, brat i sestra, sin ili sestrić, zapalo je njegovim kumovima. Ova kriminalna grupa zato je posebno opasna uoči izbora i popisa, jer je svesna da će promenama koje moraju da uslede i njihovo bogatstvo biti dovedeno pod lupu javnosti.

NESUĐENI PROFESOR MARKSIZMA

A TREBALO je da postanete profesor marksizma, a završili ste kao borac za nacionalna prava Srba u Crnoj Gori.

- Po školi sam profesor marksizma koga je ukidanje predmeta zateklo na trećoj godini. Naravno, završio sam školovanje, ali sam odmah potom otišao u Englesku da učim jezik - i ostao 12 godina. Bavio sam se građevinom, ugostiteljstvom, devet godina sam bio izbacivač u noćnom klubu, a u Engleskoj sam se upoznao sa pripadnicima kraljeve vojske u egzilu i njihovim potomcima. Tada sam shvatio da postoje najmanje dve istine o Drugom svetskom ratu i samo jedna pripadnost naciji. Smatram da je Srbija donela odličan zakon o izjednačavanju prava učesnika dva antifašistička pokreta i radujem se činjenici da se četnici i partizani polako mire.

o Kriminal u Crnoj Gori je česta tema u svakoj raspravi o vašoj državi?

- Sve moguće anomalije su lako uočljive u sudsko-izvršnoj vlasti. Crna Gora je fragmentirana po svim šavovima, od sukoba po nacionalnoj osnovi između Srba i nacionalnih Crnogoraca, do kriminalnih klanova. U Izvršnoj vlasti imamo sukob mojkovačkog klana premijera Markovića i "milovaca" koji imaju svoj grand klan, a koji se ostrašćeno tuku jedni protiv drugih za svaku državnu privilegiju.  Besomučno se pripadnici ova dva klana biju i oko proizvodnje i šverca cigareta. Narko-dileri, "škaljarci" i "kavčani", ubijaju se na svim meridijanima oko droge, a za njih mnogi sa pravom primećuju da su, u stvari, deo "duboke države" Crne Gore. Imamo i lažnu pravoslavnu crkvu. Jedino čega je više od dva su univerziteti. Ima ih za svakog.

o Može li taj crnogorski dualitet iko da pomiri?

- Samo Srpska pravoslavna crkva. Najveće poverenje narod ima u mitropolita Amfilohija i vladiku Joanikija i smatra da bi oni pastirskim radom, kada u avgustu pobedimo na izobrima, mogli da savladaju i to zlo.

o U Srbiji pravite televiziju koja će se obraćati Crnoj Gori.

- Beograd je prepoznao našu dobru nameru, a upoznat je i sa radom i ulogom IN4S u minulih 12 godina u Crnoj Gori, budući da smo do rasturanja redakcije od strane Milove policije u januaru, imali prostorije u Srpskoj kući u Podgorici. Podneli smo papire REM za dozvolu za emitovanje na kablu, a dotle televizija ide na internetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!