FANTOMSKI BIRAČI: Za devet godina 200.000 više upisanih državljana Crne Gore!

V. K.

24. 07. 2020. u 17:13

LIDER Socijalistike narodne partije Crne Gore Vladimir Joković uputio je pismo ambasadama SAD, Njemačke i Velike Britanije i Delegaciji EU u Crnoj Gori o neregularnostima u biračkom spisku, uoči predstojećih parlamentarnih izbora koji su zakazani za 30.avgust.

ФАНТОМСКИ БИРАЧИ: За девет година 200.000 више уписаних држављана Црне Горе!

Foto: V.K.

-Zbog osnovane sumnje da podaci o broju građana sa pravom glasa ne odgovaraju pravom stanju, pozvali smo MUP i Upravu policije da nam saopšte broj registrovanih državljana Crne Gore. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je u svom odgovoru na naš upit naveo sledeće:

„Na dan 15.07.2020.odine, ukupan broj lica upisanih u registar crnogorskih državljana je 780.542, od kojeg broja 678.178 ima prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori. Broj lica upisanih u birački spisak je 540.830.

Nakon iznošenja ovih podataka, SNP je tražila od MUP-akako je moguće da se od poslednjeg zvaničnog popisa stanovnika 2011.godine broj državljana Crne Gore za proteklih devet godina povećao za 36,67 odsto ili izraženo u brojevima 209.000 državljana i potencijalnih birača ili?!

Odgovor na ovo pitanje nismo dobili. Na osnovu javno saopštenih podataka, sumnjamo u postojanje više desetina hiljada fantomskih državljana –birača koje mogu biti stvarne osobe iz drugih država, importovane za vreme glasanja, kao i osobe iz Crne Gore koje vrše višestruko ostvarivanje biračkog prava na nekoliko lokacija u Crnoj Gori i time u potpunosti obesmišljavaju izborni proces kao i osnovna načela demokratije.

Smatramo da uz vašu pomoć i autoritet neophodno izvršiti uticaj da MUP i UP omogući nesmetan uvid u kompletan birački spisak, sa podacima o biračima, mestu njihovog prebivališta i podataka o mestu rođenja birača. Ovaj uvid treba omogućiti ekspertskom timu koji bi sačinjavali predstavnici svih političkih partija koje učestvuju u izbornom procesu, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, navodi se u Jokovićevom pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije