PAROH BERANSKI STEFAN MILOVANOVIĆ: Ovo je moj dom, ne idem nigde iz Crne Gore. Bez suda me i okrivili i osudili

M. SEKULOVIĆ

10. 07. 2020. u 10:00

NE idem nigde iz moje Crne Gore! Ne idem od Cetinjskog manastira i Svetoga Petra, pored čijeg kivota sam se školovao.

ПАРОХ БЕРАНСКИ СТЕФАН МИЛОВАНОВИЋ: Ово је мој дом, не идем нигде из Црне Горе. Без суда ме и окривили и осудили

Foto: M. Sekulović

Neću da se pozdravljam ni sa Svetim Vasilijem kraj čijih svetih moštiju sam mnoge službe otpojao u Ostroškoj pešteri. Ovde ostajem. Ovo je moj dom! Moj Sveti Đorđe u Beranama odlično zna da sam uz njega. Supruga mi je državljanka Crne Gore. Snimak moje ćerke dok peva da ne da svetinje je obišao svet. U oktobru mi stiže naslednik kojeg ću dočekati čistog obraza! Zakleo sam se da ću životom braniti svetinje! Nema predaje, ni milimetar, a ne metar majko Crkvo! Tako će i da ostane!

Ovako za "Novosti" zbori jerej Stefan Milovanović, paroh beranski. On je posle četiri godine "urednog prijavljivanja" dobio rešenje iz MUP Crne Gore kojim mu se odbija zahtev za produženje boravka u ovoj državi na osnovu sklopljenog braka sa crnogorskom državljankom i iskazuje mu se mera napuštanja Crne Gore u roku od 30 dana.

- Granična policija Regionalnog centra Sever dala je negativno mišljenje za produženje mog privremenog boravka, pozivajući se na član 8 Zakona o strancima. Povod je što su iz Centra bezbednosti Berane, 8. maja, podneli krivičnu prijavu protiv mene i još nekoliko sveštenika jer smo na Đurđevdan obavljali osnovnu versku i svešteničku dužnost molitvenim hodom ulicama Berana. Na taj način smo slavili zaštitnika grada Svetog Velikomučenika Georgija, i to bez naroda, kako bismo ispoštovali mere Nacionalnog koordinacionog tela - priča otac Stefan, čiji je "slučaj" izazvao ogroman odjek u javnosti, posebno u Beranama, gde ovaj mladi čovek, poreklom iz Kraljeva, uživa veliko poštovanje ne samo svojih parohijana.

Boli ga, kako nam je kazao, što po rešenju kojim mu se uskraćuje produženje boravka u Crnoj Gori, zapravo znači da je kriv. U svom mišljenju Granična policija ga je, veli, bez suda već okrivila i osudila, iako protiv njega i ostalih sveštenika nije podignuta optužnica.

- Ovo nije samo napad na Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno sveštenstvo, već i napad na pravoslavnu porodicu, jer se zna kakvo mesto porodica zauzima u našem narodu - kaže otac Stefan. - Na silu žele da razdvoje porodicu, jer su mi supruga i ćerka državljanke Crne Gore, pozivajući se na nepostojeću presudu. Štaviše, ako je Crna Gora građanska država, onda ovim rešenjem krši moja i građanska prava moje porodice, suprotno svom Ustavu, Krivičnom zakoniku i Evropskoj konvenciji za ljudska prava. Narušava mi i negira osnovna prava negativnim mišljenjem o produženju dozvole za moj privremeni boravak.

Foto: Arhiva VN

 


U svojoj ispovesti za "Novosti", paroh beranski ne skriva da žali što Crna Gora koja se poziva na zaostavštinu velikih i svetorodnih Petrovića, ovim delom sama pobija svoj Ustav i zakone sprovodeći ih, kako kaže, selektivno.

POREKLOM IZ DROBNjAKA

- U CRNOJ Gori sam od 2004. Na Cetinju sam živeo četiri godine kao učenik Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, tri i po godine pod Ostrogom sam bio pojac kraj kivota Svetog Vasilija, a od 2016. sveštenik sam u Eparhiji budimljansko-niškićkoj na parohiji u Beranama. Da mi je neko pričao da ću u Crnoj Gori, odakle sam starinom poreklom, iz Drobnjaka, doživeti sve ovo što se danas dešava, ne bih mu verovao - kaže otac Stefan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!