PENZIJE "NAPUMPALE" BDP: Crnogorska ekonomija porasla 4,4 odsto, standard nije

I. D. S.

15. 06. 2024. u 06:35

CRNOGORSKA ekonomija u prava tri meseca beleži rast od 4,4 odsto, što je nešto više od projektovanog, pokazuju najnoviji podaci Monstata.

ПЕНЗИЈЕ НАПУМПАЛЕ БДП: Црногорска економија порасла 4,4 одсто, стандард није

Foto Shutterstock

U Vladi su se odmah pohvalili da je to rezultat povećanja penzija, a sa druge strane, podaci Centralne banke govore da ova godina nije počela baš najbolje kada je reč o ekonomiji. Da ni standard građana nije bolji, ocenio je poslanik Boris Mugoša.

Nominalni BDP za ovaj kvartal vredio je 1,35 milijardi evra i bio je za 122 miliona veći u odnosu na isti period prošle godine. Programom ekonomskih reformi za period 2024-2026, Vlada je predvidela očakivani rast BDP-a za celu 2024. godinu od 3,8 odsto. To znači da je procenat koji je objavio Monstat za prvi kvartal iznad proseka za celu godinu.

Nešto drugačiju sliku o crnogorskoj ekonomiji prikazuju podaci Centralne banke Crne Gore. Njihov izveštaj ukazuje da je u prva tri meseca ove godine bilo manje turista, investicija, ali i izvezene robe. Prema njihovim podacima, turističkih poseta je 11,98 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Kada je reč o stranim investicijama, u CBCG procenjuju da su one u odnosu na lane manje za 1,08 odsto.

Što su investicije i izvoz, kao i drugi indikatori važni za ekonomije u padu, u Vladi ne vide ništa sporno. Odmah su se pohvalili rastom i naglasili da je to jedan u Evropi. Prema oceni premijera Milojka Spajića, značajan uticaj u rastu imao je program Evropa sad.

- Povećanje penzija na 450 evra poguralo je crnogorsku ekonomiju na sam evropski vrh. Za samo prva tri meseca ekonomija je rasla za 4,4 odsto - poručio je Spajić.

Poslanik SD-a Boris Mugoša smatra da je ovakvo saopštavanje statističkih podataka površno. Da rast BDP-a ne znači i rast standarda građana. Kako je kazao, to što dve trećine BDP-a čini potrošnja govori o nekvalitetu i dugoročnoj neodrživosti našeg sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆU DA SE IZVINJAVAM ŠTO SE DIVIM NOVAKU: Đoković gleda i ne veruje, ovakav tekst o njemu skoro nije napisan