DOK REGISTAR KASNI PEDOFILI NE DANGUBE: Formiranje spiska prestupnika još nije završeno zbog nepotpunih podataka sudova

I. D. S.

25. 05. 2024. u 07:30

IAKO je registar pedofila trebalo da bude završen još u decembru prošle godine, to se do danas nije desilo. U Ministarstvu pravde kašnjenje pravdaju time što još nije okončan unos podataka koje bi trebalo da dobiju iz sudova, dok iz Udruženja "Roditelji" poručuju da se čeka predugo, te da se sa odugovlačenjem prevršila svaka mera.

ДОК РЕГИСТАР КАСНИ ПЕДОФИЛИ НЕ ДАНГУБЕ: Формирање списка преступника још није завршено због непотпуних података судова

Foto Shutterstock

Načelnica Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju u Ministarstvu pravde, Dijana Šćekić ističe da su od sudova dobili određene podatke, ali nisu bili potpuni. Iz Vrhovnog suda kažu da je potrebno dodatno vreme.

Kazna neadekvatna delu

OSNOVNI sud u Baru doneo je nezakonitu presudu na koju je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Bar uložilo žalbu. Baranin I. S. (55) oglašen je krivim i  osuđen na 20 dana zatvora, zbog nedozvoljenih polnih radnji na štetu maloletne M. B. Sudija je prilikom donošenja odluke kao olakšavajuće okolnosti cenila porodične prilike okrivljenog, jer je oženjen i otac četvoro dece, priznanje krivičnog dela i činjenicu da ranije nije osuđivan.

- Tužilaštvo traži da se ukine presuda i vrati na ponovno odlučivanje. Mora se doneti zakonita presuda - kazao je tužilac Radovan Đurišić uz podsećanje da kazna zatvora ne može biti kraća od 30 dana.  

Barska policija uhapsila je I.S. u julu prošle godine, jer je maloletnu stranu državljanku uveo u kabinu javnog toaleta, gde je radio na održavanju, i dodirivao je po intimnim delovima tela, protiv njene volje. B. D.

- Ministarstvo pravde je zatražilo da sudovi dostave podatke za višegodišnji period u odnosu na svako osuđeno lice saglasno formi izvoda podataka iz pravosnažne presude, što zahteva dodatno vreme i koordinaciju sa Sekretarijatom Sudskog saveta, tako da je postupak dostavljanja podataka, u cilju formiranja pomenutog registra, u toku - saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Ipak, u resoru na čijem je čelu Andrej Milović, očekuju da se podaci dostave u što kraćem periodu.

Pravila

MIHAILOVIĆEVA napominje i da će se, prestupnici nadzirati, i da neće moći da borave ili rade u blizini dece. Uz to moraće redovno da se prijavljuju Upravi policije.

- Razumemo da je u pitanju veliki vremenski period i ozbiljnost tih podataka. Možda je bolje nešto uraditi i sporije, ali na pravi način. Znači da se to uradi onako kako treba, ali ne da se odugovlači i da to bude nepotpuno i da kasnije opet trpi pravni sistem - kazala je Šćekićeva.

Da se na spisak pedofila čeka predugo upozoravaju u Udruženju "Roditelji".

- Imamo jednu vrlo čudnu i tragičnu situaciju da očigledno ne želimo time da se pozabavimo, odnosno da se traže razlozi koji nisu prihvatljivi. Od kraja decembra, do evo sada, kako su rekli, oni se dogovaraju ko je nadležan da unosi podatke i na koji način će da ih unositi - poručuje Kristina Mihailović ispred te organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)