OPŠTINE DUGUJU, ALI - ZAPOŠLJAVAJU: U lokalnim samoupravama širom Crne Gore višak 1.000 ljudi

I. D. S.

03. 04. 2024. u 17:17

NIJEDNA lokalna uprava se nije pozabavila racionalizacijom, već je administraciju samo dodatno opterećivala novim zapošljavanjima.

ОПШТИНЕ ДУГУЈУ, АЛИ - ЗАПОШЉАВАЈУ: У локалним самоуправама широм Црне Горе вишак 1.000 људи

Foto Shutterstock

 Tako se broj zaposlenih u lokalnim samoupravama za godinu povećao za 1.064 zaposlena, i dostigao ukupnu cifru od 15.869, dok je ta brojka u odnosu na 2020. godinu veća za 2.634, pokazuju podaci Ministarstva finansija. Sve to, uprkos dugovima koji opterećuju gradske kase.

Prema navodima iz izveštaja resora na čijem čelu je Novica Vuković, u Podgorici, u godini u kojoj je do aprila vladao DPS, a koje je nasledio pokret "Evropa sad", broj zaposlenih se uvećao za 459. Po broju novozaposlenih glavni grad prati Budva, gde je prošle godine lokalna samouprava u radni odnos primila 197 osoba. Slede Opština Zeta, koja se u međuvremenu konstituisala, sa 75 novozaposlenih, pa Tivat sa 72, Bar, Bijelo Polje, Pljevlja i Ulcinj sa po oko 50 zaposlenih više.

Otpor

MORA se pokazati i otpor prema Ministarstvu javne uprave, koje je na jednom drugom koloseku - umesto većeg nadzora i veće kontrole, oni žele da opštinama daju više slobode, a smatramo da je to u ovim oklnostima pogrešno - poručuju iz Alternative.

Istovremeno sa zapošljavanjem, opštine imaju i milionske dugove i to 81 milion poreskog i 107 miliona evra duga po osnovu kredita. Najviše za poreze državi na kraju 2023. godine dugovale su Opština Berane - 15,5 miliona evra, zatim Nikšić 12,5, Pljevlja oko 10 miliona, nešto manje Bijelo Polje, pa Cetinje oko devet miliona, Rožaje više od osam, a Ulcinj oko šest miliona evra. Najviše je pozajmila Budva, više od 24 miliona, Podgorica 20,5, Nikšić bezmalo 18,5 miliona evra.

U NVO Institutu Alternativa smatraju da je više od 1.000 novozaposlenih alarmantan podatak.

- Jedna od mera koju Ministarstvo finansija može da sprovede je neodobravanje novih zapošljavanja za one opštine koje su potpisale reprogram poreskog duga, ali je važno i kako će se izmeniti Zakon o lokalnoj samoupravi - navode iz Alternative.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)