RATNICI PRETE PROTESTIMA: Borci izigrani, Vlada nije pripremila zakon

V.K.

09. 03. 2024. u 07:00

UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. godine Crne Gore poziva premjera Milojka Spajića da obavesti korisnike boračke i invalidske zaštite zašto nije izrađen predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti po zaključku skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje od 29. decembra 2023. godine.

РАТНИЦИ ПРЕТЕ ПРОТЕСТИМА: Борци изиграни, Влада није припремила закон

V.K.

Podsećaju da je tim zaključkom zadužena Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo  rada i socijalnog staranja da, najkasnije do 1. marta ove godine, izrade predloženi zakon i konstaovano da će, ukoliko se to ne uradi, „predstavnici svih poslaničkih klubova, najkasnije do 1. juna, zajedno predložiti i usvojiti svoj Predlog ZOBIZ“.

-Ovakva formulacija zaključka, posebno njegov drugi deo o mogućem povlačenju izrade predloga ZOBIZ sa vladinog na rezervni skupštinski položaj, pokazatelj je nedozvoljivih političkih improvizacija, loše namere i krajnje neodgovornog i uvredljivog odnosa Vlade i skupštinske većine prema korisnicima boračke i invalidske zaštite, kaže predsednik udruženja Radan Nikolić, dodajući da je Vlada uskratila informaciju zašto predloženi zakon nije urađen u prvomatorskom roku i šta  potom sledi. -Zato javno upozoravamo premijera Spajića da Crna Gora nije privatna država, a javni interes partijski i da se ne igra sa dostojanstvom, zdravstvenom i materijalnom sigurnošću korisnika boračke i invalidske zaštite.

Nišić zloupotrebila položaj

MINISTARKA  Nišić je, zloupotrebljavajući službeni položaj, zakulisno uključila u izradu predloga ZOBIZ direktorku Akcije za ljudska prava Teu Gorjanc Prelević i predstavnike Bošnjačke stranke. Prvenstveni cilj bio joj je da se kroz izmenu odredbi o jodnakratnoj novčanoj naknadi iz ZOBIZ, namenjenih obeštećenju porodica civilnih žrtava NATO bombardovanja Crne Gore 1999. godine, ponovo obeštete porodice civilnih žrtava u slučaju Štrbci koje su to pravo ostvarile u sudskom postupku, a što je pokušaj prevare iz koristoljublja - navodi Nikolić.

Iz Udruženja, takođe, traže da pothitno obezbedi transparentnu izradu predloga ZOBIZ uz uklanjanje iz tog postupka ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić. 

- U protivnom eto nas uskoro pred Vladom i u Vladi Crne Gore, a odgovornost za takvo stanje stvari je isključivo na premijeru Spajiću koji bi morao pozvati na odgovornost  ministarku Nišić za čiji je rad i sam odgovoran - poručio je Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)