"BOŽE PRAVDE" JE HIMNA SVIH SRBA, MA GDE ŽIVELI: U Pljevljima održana akademija povodom Sretenja

M. D.

15. 02. 2024. u 15:21

U PLjEVLjIMA, u prepunoj sali Centra za kulturu, sinoć je održana Svečana akademija povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od donošenja Sretenjskog ustava.

БОЖЕ ПРАВДЕ ЈЕ ХИМНА СВИХ СРБА, МА ГДЕ ЖИВЕЛИ: У Пљевљима одржана академија поводом Сретења

Foto: M. Drobnjak

Sretenjska akademija u pljevaljskom Centru za kulturu, počela je  intoniranjem himne „Bože pravde“ i besedom vladike mileševskog g. Atanasija koji je blagoslovio prisutne i učesnike Akademije.

Predsednik Opštine Pljevlja dr Dario Vraneš osvrnuo se na značaj Prvog srpskog ustanka, istakavši da je praznik Sretenje značajan za sve Srbe bez obzira gdje oni živeli.

- Ovde večeras smo se okupili da kažemo i pokažemo da je ovaj praznik zajednički praznik, a himna Bože pravde zajednička himna svih Srba ma gde živeli. Ništa manje od bilo kojih u Republici Srbiji, sutra je praznik i pljevaljskih Srba. Nas koje od naše etničke matice deli prevoj koji se zove Jabuka. Tu jabuku su vekovima oni koji nam ne misle dobro svim silama pokušavali da pretvore u jabuku razdora. Tako je bilo i do pre četiri godine, ali je uprkos svemu, kroz sve vreme, ta jabuka bila, ostala i biće jabuka bratske sloge i ljubavi, jabuka koja spaja i poziva na jedinstvo - kazao je Vraneš.

On je istakao da istorija pljevaljskog kraja, kao u dobrom delu i istorija cele Stare Srpske Hercegovine ili vojvodstva Svetog Save, nije slučajno ostala sve do danas u dobroj meri nepoznata.

- Ova srpska zemlja, rasadnik srpskog naroda kroz vekove, imala je i još uvek ima mnogo neprijatelja kojima ne odgovara istinita priča o njenoj ulozi i značaju u ukupnoj istoriji srpskog naroda - kazao je Vraneš.

Dodao da nije slučajno što je srce srpskih zemalja odvajkada podeljeno granicama koje su utvrđivali dušmani.

- Zar može biti slučajno što je na samo nekoliko desetina kilometara odavde tromeđa, na kojoj se, kako se nekad govorilo, susreću tri carevine, a sa svake strane te tromeđe živi od iskona isti narod? Zar je slučajno Otomanska imperija učinila sve da područje Stare Raške i Stare Hercegovine poislami iako između Petrove Crkve u Starom Rasu i manastira Zavala u Popovom Polju ima stotinu manastira i crkava starijih od svake džamije u Stambolu? Zar je slučajno na Berlinskom kongresu, kada je dobio vojnu upravu nad ovim krajem, Austro-ugarski ministar inostranih poslova Grof Andraši pred svima uskliknuo: „Zabo sam glogov kolac u srce srpstva!“?-upitao je Vraneš konstatujući da upravo u tom primalnom kriku istinskog varvarina stoji i odgovor na prethodna pitanja!

-Ovo ovde je srce srpstva i bilo i jeste i biće! Svaka generacija Srba sa ovih prostora je to dokazala na način da se ne postidi pred precima - naveo je Vraneš.

On je poručio da je Prvi srpski ustanak samo kruna viševekovne borbe srpskog naroda za slobodu i samostalnost, a vožd Karađorđe je stao samo načelo nepregledne kolone vitezova koji su pre njega pali na oltar otadžbine.

-Desetine i stotine naših predaka iz pljevaljskog kraja pohitalo je u susret ka Sjenici i Karađorđevim ustanicima. Gotovo da nema porodice u pljevaljskom kraju iz koje bar jedna muška glava sa poletom nije stala pod Karađorđev barjak. Ostalo je zapisano da je svih 11 Svetotrojičkih kaluđera krenulo u pomoć ustanicima a manastir je ostao čuvati samo jedan stari kaluđer - rekao je Vraneš.

On je podsetio da nije slučajno što je Pljevaljska dobrovoljačka brigada pod jesen 1915. godine, zajedno sa Durmitorskim odredom, brigadama iz donjeg Polimlja i braćom preko Drine tri puna meseca branila bok srpske vojske koja je odstupala preko Albanije i nije tek tako 103 borca Pljevaljske brigade odlikovano zlatnom medaljom Obilića.

- U toj tromesečnoj neravnopravnoj bici protiv elitne austrougarske armije svaki treći Pljevljak nije se vratio svom ognjištu nego je ili poginuo na bojnom polju ili samro od gladi u koncentracionim logorima tadašnje civilizovane Evrope - rekao je Vraneš.

Prisutni su uživali uz zvuke gusala narodnog guslara Saše Laketića, kao i uz etno pojanje sestara Ljiljanić, dok je grupa KUD „Pljevlja“ oduševila prisutne repertoarom srpskih narodnih igara. Veliki utisak ostavio je glumac Ivan Vučković koji je na trenutak i oduševljenje publike oživio Vožda Karađorđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!