HOROR KOJI SE "NIJE VIDEO": Nedavni slučaj nasilja u porodici, po ocenama sociologa Vukadinovića, dokaz bolesne atmosfere

V.K.

08. 02. 2024. u 11:18

ŽIVIMO u ambijentu u kojem se nalazi jedno veoma bolesno društvo. Da nije medija, većina slučajeva nasilja u porodici bila bi zataškana, iako najbliži srodnici i komšije znaju šta se dešava. Međutim, misle da je to tabu tema, nešto o čemu je bolje da se ćuti i da se sve drži pod tepihom. Tek kad mediji i NVO sve iznesu na površinu, državni organi reaguju.

ХОРОР КОЈИ СЕ НИЈЕ ВИДЕО: Недавни случај насиља у породици, по оценама социолога Вукадиновића, доказ болесне атмосфере

privatna arhiva

Ovako stanje u društvu, u izjavi za "Novosti", skicira sociolog prof. dr Srđan Vukadinović, povodom zastrašujućeg slučaja zlostavljanja koje je ovih dana otkriveno na severu Crne Gore, kada se saznalo da je majka deset meseci, a možda i duže, ćerku držala u ropstvu, zaključanu u stanu.

- Dešavaju se kratki spojevi u onome što zakon treba da reguliše i što treba da urade tužilački organi. Iako su posledice velike, ne vidimo nekakve adekvatne odgovore institucija koje treba to da rade - kaže naš sagovornik.

Iako se motiv za ovakvu svirepost još ne zna, ono što je za brigu jeste da su sve vreme nadležni ćutali iako su dobijali pozive meštana i bili obaveštavani o hororu koji se dešavao u njihovom susedstvu.

I deca zlostavljaju roditelje!

SVE je više dece koja zlostavljaju svoje roditelje. To su pokazali podaci Linije za hitne pozive SOS Podgorica i SOS Nikšić, koje su proteklih godina primale na desetine poziva zbog zlostavljanja roditelja. Roditelji uglavnom ćute zbog stida i osude sredine, najčešće i ne prijave nasilje. Policiju pozovu ili se obrate za pomoć tek kada budu ozbiljno povređeni ili uplašeni za sopstveni život. Samo najdrastični slučajevi dođu do medija.

Nadležni su se do sada pravdali time da ne mogu nasilno da uđu u stan. Ovog puta tužilaštvo je konačno dalo nalog i policija i hitna pomoć zatekle su zastrašujući prizor. Nesrećna devojka ležala je vidno iscrpljena i zgrčena na podu pokrivena ćebetom.

Tek ovih dana usledila je hitna reakcija i to novoizabranog vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića, koji je naložio da se preispita rad postupajuće tužiteljke u ovom slučaju. U međuvremenu, majka i ćerka su smeštene na odeljenje psihijatrije.

Pritisak javnosti i dalje je ogroman, posebno žitelja kraja sa crnogorskog severa, koji su, kako tvrde, više puta uzalud policiji i Centru za socijalni rad prijavljivali da majka drži ćerku zaključanu u stanu.

Naš sagovornik podseća da iako se neko žali na tu vrstu nasilja tužilački organi ne daju zabranu prilaska žrtvama, nego postoje neke dileme, pa se onda još taj zločin i multiplicira.

- Na jednoj strani imamo ćutanje sredine, a na drugoj veliku neefikasnost državnih organa bilo da su u pitanju centri za socijalni rad, policija ili tužilaštvo. I na kraju, ako se to sankcioniše to ne budu prevelike kazne što daje povod počiniocima da ponove ta dela - ističe Vukadinović, ocenjujući da je za brigu što se ovo dešava u tradicionalnom i patrijarhalnom društvu, kakvo je crnogorsko u kome, nažalost, etičke vrednosti sve više slabe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)