TURČIN UZDRMAO CRNU GORU: SDT formiralo predmet povodom optužbi da je ministar pravde odbio izručenje Čamgoza

V.K.

03. 02. 2024. u 14:07

SPECIJALNO državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom navoda koji su se u četvrtak čuli na sednici skupštinskog Ustavnog odbora u razmeni oštrih reči između aktuelnog ministra pravde Andreja Milovića i bivšeg ministra policije Filipa Adžića, poslanika Građanskog pokreta URA. Ovu vest saopštio je novoizabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

ТУРЧИН УЗДРМАО ЦРНУ ГОРУ: СДТ формирало предмет поводом оптужби да је министар правде одбио изручење Чамгоза

VDT

Funkcioner URA Adžić optužio je ministra Milovića zbog odluke da Turskoj ne isporuči Denisa Binalija Čamgoza (41) - da "direktno radi za mafiju". Međutim, dužan mu nije ostao Milović:

- Možda se bojite da ne progovori, jeste li razmišljali o tome Adžiću - upitao je ministar.

U međuvremenu, sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda izrekao je Turčinu meru zabrane napuštanja stana u kojem boravi, dok je odbijen predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor.

Opravdano nije deportovan

ZA Marka Radovića, advokata Čamgoza, odluka o neizručenju je potpuno opravdana jer je, kako kaže, njegov klijent ugrožen u Turskoj po najmanje tri osnova: kurdski državljanin, šiitski musliman i pripadnik (kurdistanske) radničke partije. Radović je odbacio navode medija da je njegov klijent povezan sa ubistvom Jovana Vukotića.

Turska Čamgozua potražuje zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva. Crna Gora je odbila da ga izruči zbog zdravstvenog stanja ali i etničkog porekla (Kurd) zbog kojeg bi, kako sumnjaju, mogao biti dodatno ugrožen. Prilikom hapšenja jula 2022.godine Binali je imao falsifikovaani pasoš na ime Mehmet Ali Bajhan. Mesec ranije koristeći taj falsifikovani pasoš u Budvi je osnovao kompaniju čija je delatnost izgradnja nekretnina. Zvanična Ankara je po hapšenju Čamgoza zatražila njegovo izručenje. Nakon što je godinu i po proveo u pritvoru u Spužu, Turčin je prebačen u prihvatilište za strance.

Bivši član skupštinskog odbora za bezbednost i odbranu, Nebojša Medojević, kaže da je Čamgozu optužen da je učestvovao u likvidaciji Jovana Vukotića u Instanbulu.

- Turski istražni organi su u celosti razrešili ovo terorističko delo za sedam dana i pohapsili 22 člana "kavačkog klana". Radi se o opasnom kriminalcu koji ugrožava nacionalnu bezbednost i ministar ga je morao deportovati i zabraniti ulazak u Crnu Goru i bez zahteva Turske - smatra Medojević. - Odbijanje zahteva Turske za ekstradiciju, ne znači ništa drugo nego da ga ministar štiti od suočavanja sa pravdom. Radi se o teškoj diskreditaciji Crne Gore, koja već ima reputaciju raja za svetske kriminalce i perače novca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024