ZA PROSVETARE NEMA POVIŠICE: Najava iz Ministarstva prosvete CG

I. D. S.

23. 01. 2024. u 11:56

DRUGO polugodište počelo je juče kako je i predviđeno školskim kalendarom, a sve što je bilo prioritet da se završi pre početka nastave, završeno je, poručili su iz Ministarstva prosvete. Ipak, ono što nije završeno i što, sve su prilike neće skoro ni biti, jeste povećanje zarada prosvetnim radnicima. Ipak, da li će i kada početi najavljivani štrajk, nije još uvek poznato.

ЗА ПРОСВЕТАРЕ НЕМА ПОВИШИЦЕ: Најава из Министарства просвете ЦГ

Ministarstvo prosvete nauke i inovacija/FB

Sve škole u Crnoj Gori juče su počele sa radom, po predviđenom školskom kalendaru, kazala je Olivera Leković, v.d. generalne direktorice Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspiranje u Ministarstvu prosvete, nauke i inovacija.

- Svesni smo da je mnogo škola u lošem stanju, da decenijama nisu održavane, da dosta škola još očekuje sanaciju krovova, imaju problem sa greanjem… Ono što je bilo prioritet, da bi krenulo drugo polugodište na vreme, je urađeno - rekla je ona.

A da li će se nastva i u narednim danima odvijati regularno, ostaje da se vidi. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Marko Šljukić kazao je da su iz Ministarstva finasija dobili odgovor da će zarade i ovog meseca biti obračunate kao i mesec ranije – bez 10 odsto povišice. Iz Sindikata su ranije poručili da ukoliko nema povišice, biće štrajka. Ipak, kakve korake planiraju da preuzmu, kada bi štrajk eventualno mogao da počne, iz Sindikata prosvete nismo uspeli juče da dobijemo odgovor.

Ipak, kako tvrdi Šljukić, minimum procesa rada se mora mora postojati i on bi trebalo da se utvrditi dogovorom sindikata i resornog ministarstva.

-Aktuelni minimum procesa rada treba da bude proizvod saglasnosti socijalnih partnera, nisam siguran da jednostrano donošenje akta o minimumu procesa rada može biti u skladu sa zakonom o štrajku. Ministarstvo će budno pratiti i nalaziti rešenja i pokušati da reši ovu situaciju. Odgovornost u slučaju nepoštovanja zakona je na radnoj i upravnoj inspekciji - ukazao je Šljukić.

Smatra i da bi situacije poput aktuelne trebalo rešavati pred nadležnim organima, a vse kako  bi sistem obrazovanja funkcionisao tako da ne deca i roditelji, koji indirektno mogu biti pogođeni eventualnim štrajkom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)