JEDINA PRAVA LJUBAV POTVRĐUJE SE DELIMA: Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na slavi Crkve Svetog Dimitrija u Kolašinu

Марија Стевановић
Marija Stevanović

08. 11. 2023. u 14:08

PRAVA ljubav je ona koja je spremna na žrtvu. A ljubav na rečima se pokazuje vrlo često kao lažna. Jedino ona ljubav koja se ne potvrđuje samo rečima nego i delima, i to dotle do spremnosti na žrtvu – to je prava istinska Božja ljubav.

ЈЕДИНА ПРАВА ЉУБАВ ПОТВРЂУЈЕ СЕ ДЕЛИМА: Митрополит црногорско-приморски Јоаникије на слави Цркве Светог Димитрија у Колашину

Mitropolija crnogorsko-primorska

Ovo je u arhipastirskoj besedi kazao Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji je služio danas, na Mitrovdan, svetu službi Božiju u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog u Kolašinu, na slavu ove svetinje.

-Na tu ljubav, koju je Gospod zapečatio svojim krstom, svojom žrtvom odgovorio je Sveti prvomučenik Stefan, a posle njega mnogi mučenici koji su stradali u vreme gonjenja prvih hrišćana za 300 godina. A početkom četvrtoga veka tu ljubav, a i čudesa koja je Gospod obećao, pokazao je i Sveti velikomučenik Dimitrije, koga danas proslavljamo i slavimo slavu ovoga svetoga hrama - kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Govoreći o detaljima iz žitija Svetog Dimitrija, rekao je da mu je bila čast da nasledi svoga pobožnog oca na položaju vojvode solunskog, ali kada mu je naređeno da goni hrišćane, on je ne poslušavši cara setio se reči Božje da se više treba pokoravati Bogu nego ljudima.

- On je učinio potpuno suprotno – sam je počeo da propoveda svetu pravoslavnu veru. Njegovo srce se bilo ispunilo ljubavi Božje, one ljubavi koja je spremna na stradanje. Naravno, znao je šta ga čeka. Uzeo je krst Gospodnji i krenuo za Hristom da postrada za Njega, kao što je On postradao radi nas i radi našega spasenja. To je, da se razumemo, iznad ljudskih moći, ali mu je Gospod Isus Hristos silom svoga časnoga krsta. svoje žrtve i vaskrsenja, i svoje večne ljubavi dao tu silu da svedoči Jevanđelje Božje, kao što je sam Gospod posvedočio - kazao je mitropolit Joanikije.

Nakon liturgije, Mitropolit Joanikije je gradskim ulicama predvodio svenarodnu prazničnu Litiju, a po njenom povratku pred hram blagosiljao slavski kolač.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)