BORCI NA IVICI EGZISTENCIJE: Udruženje tražilo hitno izmene Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti

V.K.

09. 11. 2023. u 08:46

UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, podnelo je Skupštini Crne Gore zahtev da se hitno, po skraćenom postupku, ponovo stavi u proceduru izmena Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti kako bise stekli uslovi da taj zakon, po donošenju, stupi na snagu 1. januara 2024. godine za šta državnim budžetom za 2024. godinu treba planirati odgovarajuća sredstva.

БОРЦИ НА ИВИЦИ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ: Удружење тражило хитно измене Закона о борачкој и инвалидској заштити

pres centar

 Udruženje podseća na dugogodišnju diskriminaciju korisnika boračke i invalidske zaštite čija primanja, zbog lošeg osnova za obračun ne prate povećanja prosečne neto zarade u Crnoj Gori čime je posebno ugrožena materijalna egzistencija ove ranjive kategorije stanovništva. Osim toga, važeći zakon, kako ocenjuju, ne sadrži prava porodica ubijenih i nestalih civila tokom ratnih dešavanja 1999. godine, a kojima bi izmenjenim zakonom donelo pravo na novčano obeštećenje i druga prava.

- Da je takvo stanje posledica maćehinskog odnosa države pokazuje činjenica da je u avgustu ove godine prosečna neto zarada u Crnoj Gori bila za 63 evra veća nego u Srbiji, a da je iznos porodične invalidnine po osnovu palog borca u Crnoj Gori za 373 evra manji nego u Srbiji i za 337 evra manji od prosečne neto zarade u Crnoj Gori, dok je iznos porodične invalidnine u Srbiji za 100 evra veći od prosečne neto zarade. Pri tome, ukoliko ne dođe do izmene zakona, iznos porodične invalidnine u januaru 2024. godine biće na nivou minimalne penzije garantovane vladinim programom „Evropa sad 2“ - kaže predsednik Udruženja Radan Nikolić.

- Slična situacija je sa ratnim vojnim invalidima, kojih je 281 sa ličnim invalidninama u avgustu ove godine od 46,23 eura (deset grupa) do  770 eura (prva grupa), pri čemu je čak njih 217 raspoređeno u šest zadnjih grupa invaliditeta. Pri tome je, za isti mesec, iznos lične invalidnine za prvu grupu invaliditeta u Crnoj Gori za 614, a za deseti. grupu za 94 evra manji nego u Srbiji.

Takođe, dodatak za negu i pomoć od strane druog lica je u Crnoj Gori za 449 evra manji nego u Srbiji. Osim toga boračko-invalidska zaštita u Srbiji obuhvata niz drugih  prava vojnih invalida od vitalnog značaja uz napomenu u zakonu da su to prava i po osnovu nacionalnog priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima