EVROPI SAD 10 RESORA Koaliciji ZBCG posle prve godine biće poverena četiri sektora

V.K.

23. 10. 2023. u 09:17

BUDUĆA Vlada Crne Gore će uz premijera imati i četiri zamenika predsednika izvršne vlasti i 18 ministarstava. Premijer će biti Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad, dva njegova zamenika dolaze iz redova Demokrata, a po jedan iz Albanskog foruma i grupe građana Civis. Posle prve godine rada, četiri ministarstva dobiće i koalicija "Za budućnost Crne Gore". U novoj Vladi neće biti predstavnika URA, HGI i BS.

ЕВРОПИ САД 10 РЕСОРА Коалицији ЗБЦГ после прве године биће поверена четири сектора

V.K.

Najviše ministarstava imaće upravo PES - deset. Njima će pripasti Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, zatim prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, evropskih poslova. Oni će brinuti i o finansijama, prosveti, pravdi, zaposlenima, socijali, zdravstvu, energetici i rudarstvu i vanjskim poslovima. Demokrate će dobiti policiju, odbranu, turizam, ekologiju, održivi razvoj i razvoj severa, kulturu i medije. SNP pripašće poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda, kao i sport, Albanskom forumu javna uprava, a Albanskoj alijansi Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava. Za ZBCG rezervisana su ministarstva saobraćaja, prosvete, turizma, kao i prostornog planiranja i urbanizma. Tada će Vlada dobiti i petog potpredsednika iz redova ZBCG.

Manjine

LIDER Albanskog foruma Nik Đeljošaj kandidat je za potpredsednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja, dok će Maraš Dukaj nastaviti da rukovodi resorom javne uprave. Iz Albanske alijanse Fatmir Đeka pokrivaće mesto ministra za ljudska i manjinska prava.

Skupština će imati jednog predsednika i četiri potpredsednika. Šef parlamenta biće jedan od lidera koalicije ZBCG Andrija Mandić, a potpredsednici iz PES-a, Demokratske Crne Gore, jedne manjinske partije i jedne opozicione stranke. PES je za pozicije ministra policije predložila Filipa Ivanovića, finansija - Branka Krvavca, evropskih poslova - Maidu Gorčević, prosvete, nauke i inovacija - Anđelu Jakšić Stojanović, ministra pravde Andreja Milovića, rada i socijalnog staranja Ninu Delević, saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Jovana Odovića, zdravlja Vojislava Šimuna i energetike i rudarstva Vasilija Čarapića.

Predsedništvo Demokrata jednoglasno je predložilo kandidate za zamenika premijera, potpredsednika Vlade i ministre u Spajićevom kabinetu. Lider te partije predložen je za zamenika premijera za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove. Momo Koprivica kandidat je za vicepremijera za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Boris Bogdanović je kandidat za ministra unutrašnjih poslova, Dragan Krapović za ministra odbrane, dr Tamara Vujović ministra kulture i medija, Vladimir Martinović je kandidat za ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa. Iz ove partije je i kandidatkinja za potpredsednicu Skupštine, dugogodišnja poslanica Zdenka Popović.

Resorom poljoprivrede nastaviće da rukovodi lider SNP Vladimir Joković, dok je još nepoznato ko će iz te partije rukovoditi Ministarstvom sporta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)