HADŽIDANUŠINU DŽAMIJU PODIĆI NA ISTOM MESTU: SPP najavljuje okupljanje u Bijelom Polju

I. D. S.

19. 10. 2023. u 10:44

U CENTRU Bijelog Polja uskoro će biti organizovan skup sa zahtevom da opštinska uprava donese odluku da se ponovo izgradi Hadžidanušina džamija na mestu gde je nekada i bila, najavili su iz Stranke pravde i pomirenja.

ХАЏИДАНУШИНУ ЏАМИЈУ ПОДИЋИ НА ИСТОМ МЕСТУ: СПП најављује окупљање у Бијелом Пољу

Fejsbuk/Vijesti iz Bijelog Polja

Hadžidanušina džamija u Bijelom Polju sagrađena je u 18. veku, ali nije preživela bombardovanje u Drugom svetskom ratu. Iz SPP smatraju da je vreme da se bogomolja na istom mestu ponovo podigne.

- Nećemo nikada pristati da se na ovom mestu postavi nekakva tabla, kako predlaže predsednik Opštine Petar Smolović i njegova družina iz DPS. Za nas Bošnjake-muslimane je ta džamija bila svetinja i izborićemo se da se ista vrati. Zato pozivamo sve Bošnjake-muslimane da nam se pridruže u toj borbi, a očekujemo da će nam se pridružiti i ostali građani Bijelog Polja, bez obzira na nacionalnost i veru - saopšteno je iz SPP.

Potpredsednik OO SPP Samir Guberinić istakao je da želi da skupovi budu dostojanstveni i prođu u dobrim međususedskim odnosima.

Tokom radova na gradskom trgu, početkom juna ove godine, otkriveni su ostaci nekadašnje džamije, nakon čega su radovi obustavljeni odlukom Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Nakon toga, započeti su konzervatorski radovi, koji, su prema rečima direktora Muzeja Bijelo Polje, Željka Raičevića, sada u završnoj fazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave