NA POPISU 4.500 POPISIVAČA: Pripreme u Crnoj Gori

V.K.

05. 10. 2023. u 10:04

PRIPREME za popis stanovništva i domaćinstva u Crnoj Gori koji će se obaviti od 1. do 15. novembra u završnoj su fazi. U taj statistički posao koji je od ogromnog značaja, biće uključeno armija od oko 4.500 popisivača, instruktora, državnih instruktora, kontrolora i drugih osoba. Iz Zavoda za statistiku Monstat saopštavaju da je upitnikom za građane definisano 38 pitanja, dok su upitnikom za stan i domaćinstvo obuhvaćena 42 pitanja. Prva grupa pitanja uknjučuje i pitanja o nacionalnosti, veri i jeziku.

НА ПОПИСУ 4.500 ПОПИСИВАЧА: Припреме у Црној Гори

Foto: Fejsbuk/Vremenska.Prognoza By Dušan

 Zakonom je predviđeno da građani ne moraju da se izjasne o tim pitanjima, kao i o invaliditetu i vrsti invalidnosti. U proseku, za popisivanje jedne osobe predviđeno vreme popunjavanja upitnika je od tri do pet minuta. Preliminarni rezultati popisa po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija biće objavljeni u roku od 30 dana od dana završetka popisa.

DRŽAVNA IZBORNA KOMISIJA

POPIS je najveći posao koji obavlja Državna izborna komisija, a održava se svakih deset godina. Ipak, poslednji je održan 2010.godine, a predstojeći je odlagan zbog korone i izbora.

Prema navodima Monstata budžetom Crne Gore obezbeđeno je oko 4,9 miliona evra  za popis, od čega je nešto više od pola miliona planirano za aktivnosti koje se odnose na ažuriranje prostornog registra za štampanje materijala, nabavku kompjutereske opreme, sprovođenje javne kampanje i organizovanje obuke za sve učesnike popisa.

Zakon predviđa i kazne od 100 do 500 evra za osobe koje ne daju podatke i ako na svako pitanje ne daju tačan i potpun odgovor. Kaznu mogu dobiti i oni koji snimaju ili fotografišu tok intervjua ili popunjennje intervjua i javno objavi ili ako ne da podatke o odsutnim članovima domaćinstva. I za popisivače, instruktore i kontrolore propisane su kazne od 100 do 500 evra i to ako blagovremeno i na propisan način ne vrši poslove u vezi sa popisom, ne vode računa o tačnosti upisa podataka, ne čuva podatke kao službenu  tajnu ili zloupotrebi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave