OTVORENO PISMO ZAPOSLENIH U BOLNICI MELJINE: Neodrživo je funkcionisati bez kadra i opreme

V.V.

03. 10. 2023. u 13:50

Hitno obezbediti dovoljan broj lekara, medicinskih tehničara, sestara, rad bolničke laboratorije, baro komore, svih službi i sektora kako bi se zaustavio odliv kadrova – zahtevaju zaposleni u Bolnici Meljine u otvorenom pismu upućenom Vladi, predsedniku države i Skupštini Crne Gore.

ОТВОРЕНО ПИСМО ЗАПОСЛЕНИХ У БОЛНИЦИ МЕЉИНЕ: Неодрживо је функционисати без кадра и опреме

Mukama zaposlenih u Bolnici ne nazire se kraj, Foto V. V.

Zaposleni podsećaju da je Opšta bolnica Meljine od marta ove godine odlukom Vlade CG uvedena u javni zdravstveni sistem kao organizaciona jedinica Opšte Bolnice sada KBC Kotor. S obzirom na dugogodišnje probleme Bolnice, nagomilane posle neuspešne privatizacije, a s druge strane na trud kako zaposlenih, tako i građana Herceg Novog da se Bolnica održi, od ove odluke očekivano je mnogo. Ali nakon sedam meseci ona nisu ispunjena.

-U prvom aktu od oko 156 tada stalno zaposlenih u bolnici primljeno je 99, uz obećanje da će nakon prvog oglasa biti odmah nakon deset dana raspisan novi oglas za prijem i da će svi medicinski radnici biti primljeni. U nastavku je u više navrata primljeno oko 15 zaposlenih različitih profila, ali potreban broj medicinskog kadra nije popunjen, navedeno je u pismu.

U međuvremenu su tri lekara i tri medicinske sestre dali otkaz, pa je sada u Bolnici 108 radnika svih profila koji treba da pruže zdavstvenu zaštitu za isti broj građana i za značajan broj turista. Stanje u Bolnici je daleko od potrebnog i očekivanog, ocenili su zaposleni.

Foto:V.V.

Tekst potpisa

Nedostaje lekara, a 24-časovna dežurstva na hirurškom i internom odeljenju održavaju se uz iscrpljivanje postojećeg kadra, te uskoro ni to neće biti moguće. Anesteziološka služba je nedovoljna pa nije moguće organizovati bezbedan transposrt životno ugroženih pacijenata u KCCG. Nema dovoljno medicinskih tehničara, a zbog preopterećenosti i pored redovnih plata neki planiraju da napuste Bolnicu. U rtg službi je samo jedan tehničar, pripravan svakog dana po 24 sata.

Barokomora u Bolnici, jedina u CG u javnom zdravstvenom, koja bi trebalo da donosi prihode, takođe, nema potrebne uslove za rad. Laboratorija nema dovoljan broj laboranata niti je omogućeno da pruža usluge građanima Herceg Novog za nalaze koji su na sekundarnom nivou, hormoni, tumor markeri i slično.

-Medicinska oprema se ne održava... U jednom periodu 2,5 meseca nije radio rtg aparat te smo bili prinuđeni da pacijente odvozimo u Dom zdravlja Herceg Novi, ali nam nisu izašli u susret. Trenutno u Bolnici ne radi glavni sterilizator u hirurškom odeljenju, lift je na tom odeljenju sve češće u kvaru, Oprema je zastarela… Ni u sektoru za pripremu i podelu hrane nemaju odgovarajuće uslove za rad.

Ovo je samo deo problema zbog kojih su se zaposleni obraćali nadležnima, počevši od menadžmenta Bolnice Kotor, do Ministarstva zdravlja, finasija i Fonda zdravstva CG. Odgovora nije bilo.

Ako problemi ne budu hitno rešeni, zaposleni, pogotovo lekari, biće prinuđeni da potraže druga radna mesta. U otvorenom pismu navode i da traže samo opštu bolnicu, ono što imaju svi drugi gradovi u CG, dok je u Podgorici predviđen i tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Naglašavaju da je u toku turističke sezone bilo mnogo hitnih stanja, a tokom septembra, tokom osam povezanih dana, imali su devet slučajeva utapanja, na sreću nijedan smrtni ishod. Više od polovine tih pacijenata ne bi bilo živo da Bolnica Meljine nije radila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu