SMETA IM NJEGOŠEVA KAPELA: Uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, nezadovoljni Albanci traže odlaganje

V. KADIĆ

25. 09. 2023. u 11:40

IAKO je do početka popisa stanovništva u Crnoj Gori ostalo više od mesec dana, već su počele trzavice oko njegovog sprovođenja.

СМЕТА ИМ ЊЕГОШЕВА КАПЕЛА: Уочи пописа становништва у Црној Гори, незадовољни Албанци траже одлагање

V.K.

Albanci su prvi požurili i zatražili njegovo odlaganje! Popis stanovništva ove godine biće organizovan od 1. do 15. novembra. Predsedniku opštine Tuzi Niku Đeljošaju zasmetao je logo popisa stanovništva koji je, kako kaže, napravljen po ugledu na Njegoševu kapelu, za koju se, ocenjuje, neko zalaže da je negde nekad napravi.

- To me se apsolutno ne tiče, ali popis je za sve građane Crne Gore i onda šta očekivati od takvih glava. Ali sigurno i jasno da tamo gde budem odlučivao, takve radnje i zamisli neću dozvoliti, a sa neznalcima je nekad i najlakše izaći na kraj - poručio je Đeljošaj, tražeći od vlade da hitno reaguje i da popis koji je najavljen od 1. do 15. novembra odloži za 30 dana i smeni Upravu za statistiku, jer materijal za javni poziv nije dostavljen na albanskom jeziku.

I predsednik Demokratskog saveza Albanaca Ivan Ivanaj pozvao je MONSTAT da poštujući Ustav Crne Gore redizajnira logo popisa kojim se, kako kaže, diskriminišu Albanci, jer nema natpisa na albanskom jeziku, kojim po popisu iz 2011. govori 32.671 građanin Crne Gore.

Predstojećim popisom stanovništva i zahtevom Đeljošaja bavio se lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Damjanović

U MEĐUVREMENU je reagovao ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je saopštio da neće biti potrebe za odlaganjem popisa, i da će sve što je navedeno u inicijativi Đeljošaja biti upisano u dokumentu.

- Pošto je održavanje popisa zakazano za početak novembra i gotovo sve pripremljeno za njegovu organizaciju, svaki pokušaj odlaganja bi proizveo nesagledive posledice - upozorio je Mandić.

On je podsetio da se organizovanje popisa već dva puta odlagalo za prethodne dve vlade Crne Gore.

- Krajnje je vreme da se ta zakonska obaveza završi. U vremenu od velike pobede nekadašnje opozicije na izborima 2020. godine pa do danas, paralelno se vode dva procesa kojima se urušava Crna Gora. Prvi, da se legitimnim političkim predstavnicima srpskog naroda, pobednicima izbora, ne dozvoljava ulazak u vladu, a drugi je da se odlaže unedogled organizovanje klasičnog popisa. Argumetnacija za ta oba procesa je gola sila i brutalno nepoštovanje Ustava - saopštio je Andrija Mandić.

Srba sve više

POLITIČKI analitičar Spasoje Tomić ocenjuje da će Srba u Crnoj Gori na predstojećem popisu biti 35 odsto, dok će srpski jezik biti natpolovičan.

- To će značiti da se mogu tražiti hitne izmene Ustava i uvođenje srpskog jezika kao službenog - kaže Tomić.

I potpredsedik Socijalističke narodne partije Dragoslav Šćekić poručio je Đeljošaju da njegov zahtev za odlaganje popisa može izazvati nepotrebne tenzije u državi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024