SEZONA NA UŠTRB NASTAVE Ministarstvo Crne Gore prosvete razmatraće prekrajanje školskog kalendara

I. D. S.

29. 07. 2023. u 08:15

KAKO bi doprineli boljoj turističkoj sezoni, Ministarstvo prosvete razmatraće da se početak školske godine odloži za nedelju dana, ali i da se trajno izmeni kalendar nastave. Ipak, u Prosvetnoj zajednici smatraju da je ovakav odnos prema obrazovanju neozbiljan i neodgovoran.

СЕЗОНА НА УШТРБ НАСТАВЕ Министарство Црне Горе просвете разматраће прекрајање школског календара

Foto Shutterstock

Abazović je na poslednjoj sednici Vlade poručio da bi trebalo promeniti datum zimskog raspusta, dok je Damjanović predložio da se i početak predstojeće školske godine pomeri sa 4. na 11. septembar.

- Mislim da zimski raspust ne bi trebalo da bude od 20 i nekog decembra, nego kao i ranije od 15. januara do nekog određenog februara. Na taj način pomažemo turističku privredu, omogućavamo bolju organizaciju škola, bilo je dosta problema sa grejanjem i stvaramo efekat da i građani imaju mogućnost tokom zimske sezone sa svojom decom da odu i uživaju u planinama - rekao je Abazović.

Kontradiktorno

PREDSEDNICA Prosvetne zajednice Olivera Leković navodi da je predlog da se ponovo prekraja školaska godina neozbiljan jer je već trebalo utvrditi kalandar školske godine, osim toga odluke se donose bez konsultacije sa strukom.

- Istu situaciju smo imali i prošle školske godine, a nemamo informacije o postignutim rezultatima. Na sednici Vlade navode da je sezona nikad bolja, a onda predlažu da se spasava odlaganjem školske godine. Kontradiktorni su - kazala je Lekovićeva.

Obrazlažući svoj predlog, Damjanović je naveo da sa odlaganjem početka nastave ne bi samo produžili turističku sezonu, već bi se izbegao i period kada su intenzivne vrućine, što bi se nadoknadilo tokom juna sledeće godine.

- Treba sagledati i dugoročni efekat, da se konačno posle dugo vremena i apela, pošalje poruka da napravimo kopču između vremenskih prilika i potrebe turističke privrede, što jeste ritam koji bi odgovarao učenicima. Tih 10 dana je izuzetno značajno u septembru - rekao je Damjanović.

Kako je ocenio ministar prosvete, prolongiranje raspusta u toku prošle godine donelo je benefite državi, te će ozbiljno razmatrati da se to opet uradi.

- Deca neće biti oštećena. Čak i predlog premijera za mene je apsolutno prihvatljiv. Uradićemo sve što je u interesu države - dodao je Vojinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)