PROTEST RADNIKA INSTITUTA IGALO: Blokada računa Instituta dodatni motiv za blokadu graničnih prelaza

V.V.

27. 07. 2023. u 16:36

RADNICI Instituta Igalo zakazali su za sutra (28.jul) protest i blokadu graničnih prelaza sa Hrvatskom jer nisu primili tri plate a još nije potpisan kolektivni ugovor. Dodatni motiv za protest je blokada računa zbog naplate potraživanja, koje je pokrenula Jugobanka AD u stečaju.

ПРОТЕСТ РАДНИКА ИНСТИТУТА ИГАЛО: Блокада рачуна Института додатни мотив за блокаду граничних прелаза

fOTO: V.V.

Predsednica Sindikalne organizacije Instituta, dr Marija Obradović, podseća da su tokom dosadašnjih protesta  i u obraćanjima Vladi i  nadležnim institucijama molili, između ostalog, da se na vreme reši pitanje Jugobanke, što je i većina duga koju Institut ima, ali je reakcija izostala. Prema njenim rečima, moguće, neformalno rešenje bilo je da se   državljani Srbije leče u Institutu, ali to nije realizovano.

- Tražena su  razna opravdanja zašto se to ne može, kao i za niz problema koje Institut ima. Već dve godine slušamo: „ne može“, „neće“, „nije po zakonu“, a kao posledicu imamo dug  i činjenicu da će doći do izvršenja, a pitanje je kako će se to rešiti – kaže dr Obradović.

Protest je premda nepopularan  način borbe u ovom trenutku jedini koji može pokrenuti nadležne da reaguju. Prvi će biti organizovan sutra (28.jul) a potom  svakog narednog petka od  18 do 20 sati na graničnim prelazima Kobila i Debeli brijeg. Istrajaćemo do kraja, kažu  u Institutu kako ova ustanova  ne bi doživela sudbinu HTP Boka ili Bolnice Meljine.

Podsećamo, Jugobanka AD Beograd u stečaju pokrenula je prinudno izvršenje kako bi naplatila potraživanja od Instituta. Rešenje je poslato  Centralnoj banci Crne Gore i do blokade računa bi moglo doći svakog trenutka i to na iznos od oko 7, 5 miliona evra. Iz Instituta su uputili žalbu ali ona ne odlaže izvršenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)