SVA BRUKA ZBOG PLESA OD SAMO DVA MINUTA: Ne stišava se bura zbog Severininog performansa na Cetinju

V. KADIĆ

27. 07. 2023. u 06:26

KONTROVERZNA hrvatska pop pevačica Severina Vučković ušetala se pre dve noći u Njegoševu Biljardu i kratkim plesom u beloj haljini na lapidarijumu okupljenim Cetinjanima predstavila "divotnicu mladu" iz čuvene pesme "Noć skuplja vijeka". Dočekali su je Cetinjani na nogama uz aplauze i ovacije, kao najrođeniju Crnogorku u čijoj senci se našao na zidovima tog zdanja portret vladike Rada.

СВА БРУКА ЗБОГ ПЛЕСА ОД САМО ДВА МИНУТА: Не стишава се бура због Северининог перформанса на Цетињу

V.K.

Stihove sa prozora Biljarde recitovao je crnogorski glumac Slobodan Marunović, da bi se sve završilo u pomrčini za manje od dva minuta, nakon čega se Seve diskretno povukla sa scene Biljarde, gde je nekada lovćenski tajnovidac pisao svoja remek-dela "Luču" i "Gorski vijenac", mučio muke sa Crnogorcima i osvajačima.

Performans od koga se zaljuljao Lovćen organizovala je povodom 210 godina do Njegoševog

rođenja lokalna vlast u prestonici uz autorstvo slikara Dimitrija Popovića. Pred ovim događajem zanemela je većinska Crna Gora. Profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, sveštenik Darko Đogo postavlja pitanje:

- Kada pođete na Čevo ili Njeguše, da se pomolite za duše naših istinskih divotnica,

kako ćete ne samo pred Miloša, već i njima na oči ako njihov lik danas donosi neka divotnica skrojena po merama koje su te svete žene odbacivale. Razmišljam, takođe, o mojim precima Hercegovcima, koji su stare Crnogorce i Crnogorke gledali Njegoševim očima - kako se i njima, i samim precima današnjih žitelja Cetinja i okoline, koji nas gledaju iz Nebeske Srbije, čini to što je arhetip ženske lepote prikazan onako kako je na Cetinju prikazan? Da li je to sve što su imali da kažu o svojim prabakama i majkama njihovi potomci?

Pesnik Andrija Radulović kaže za "Novosti" da svakako Biljarda nije mesto za

izvedbu ove predstave "koja bi trebalo da izroni negde u Perastu, kao blistatelna vila, što bi u najboljem slučaju izazvalo pažnju preplanulih turista".

- Možete misliti kako na sve ovo gleda sam vladika Rade s Jezerskog vrha i Sveti Petar Cetinjski, koji su poezijom disali i stvarali Crnu Goru i zidali njen duh koji je projavio u istorijskim litijama. Ovako nit je vila s mora došla, nit je u Biljardi sokola našla - kaže Radulović, podsetivši da je "Noć skuplja vijeka" u osnovi metafizička pesma

lovćenskog proroka i Prometeja Petra Drugog Petrovića Njegoša "koja ima 64 duga stiha, kao 64 šahovska polja". - A svako polje, kao i svaki stih otvara dubine gde se gubi dah, tako da samo retki mogu da dožive i spoznaju najtananije titraje ove antologijske pesme,
za koju Ivo Andrić nije znao.

Spona ka kosmopolitizmu?

DIMITRIJE Popović nije zaboravio Rada Tomova. Uz Lovćen, Njegoš je njegova večna inspiracija, Njegovi i radovi posvećeni vladici mogu nam biti spona ka univerzalnosti i kosmopolitizmu, što ovako duhovno siromašnom društvu svakako fali. Ovde smo najbliži crnogorskom vladici i pesniku. Metafizički možemo osetiti njegovo prisustvo. Iako verujem da njegova duša luta vasionom, možda je večeras ostao doma da bi se, kao i mi iz prestonice Cetinje, zahvalio našem Dimitriju za ovakav poklon gradu i Cetinjanima - kazao je sekretar Sekretarijata za kulturu prestonice Cetinje, Željko Vušurović.

Slavista i lingvista Radmilo Marojević, koji je objavio kritičko, akcenatsko i osnovno izdanje Njegoševe čuvene romanse "Noć skuplja vijeka", kaže za naš list da je Njegoš ovu pesmu sastavio, kako svedoči njegov ađutant Milorad Medaković, 1845. u Perastu, a čitao mu je tek kad su se vratili na Cetinje.

- Njegoš nije dao Medakoviću da je objavi nego je to kasnije sa njegovog prepisa njegov sestrić Stevan Perović Cuca napisao za Kovaljevskog i taj prepis se čuva u Petrogradu. Zanimljivo je da se pesma čuvala dugo godina u rukopisu, a nepoznata osoba je htela da je objavi i prevede iz prvog u treće lice, ali takvo izdanje se nije pojavilo. Kasnije je pronađen original koji je ćerka kralja Nikole Prvog Petrovića, Ksenija, poklonila Istorijskom institutu na Cetinju. To je pesma nad pesmama srpske književnosti. Što se tiče performansa ne bih komentarisao, jer svi imaju pravo da tu pesmu vole i da je na svoj način, onako kako smatraju da treba, interpretiraju, smatra Marojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)