SKANDAL NAD SKANDALIMA NA CETINJU: NJegoš u senci Severine - pevačica u slavu najvećeg ikada na bini izvodi gimnastiku (FOTO/VIDEO)

V.K.

25. 07. 2023. u 21:40

U LAPIDARIJUMU Biljarde na Cetinju održan utorski projekat crnogorskog umetnika Dimitrija Popovića tokom kojeg je predstavljena grafička mapa ”Oreol mikrokozma” i performans ”Noć skuplja vijeka” u slavu 210 godina rođenja Njegoša.

СКАНДАЛ НАД СКАНДАЛИМА НА ЦЕТИЊУ: Његош у сенци Северине - певачица у славу највећег икада на бини изводи гимнастику (ФОТО/ВИДЕО)

V. K.

Kontraverzna hrvatska pop pevačica ušetala se u Njegoševu Biljardu i kratkim plesom na lapidarijumu okupljenim Cetinjanima  predstavlila "divotnicu"  kroz čuvenu njegovu pesmu "Noć skuplja vijeka". Dočekali su je Cetinjani aplauzom i ovacijama kao najrođeniju Crnogorku, a ona u belo odevena, u čijoj senci se našla slika crnogorskog vladara, za par minuta pokušala da napravi spoj stiha i gimnastike.

V.Kadić

Perfomans je organizovala lokalna vlast u prestonici slaveći Rada Tomova. Angažman Popovića i Vučkovićeve poklon je gradu Cetinju, a u okviru proslave Popović je poklonio Narodnom muzeju Crne Gore umetničku zbirku od deset radova.

- Puno sam se bavio Njegošem – i na literaran i na likovni način, tako da mislim da se ovom prilikom ostvaruje jedno lepo suglasje ambijenta, teme i motiva - kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, Njegoš je autor koji je uvek aktuelan i predstavlja izazov za umetnika.

- Pesma “Noć skuplja vijeka” ima filozofske i metafizičke elemente, a sve se to koncentriše na taj glavni detalj, a to je upravo taj erotski susret – spoj dvoje ljubavnika, jer je telesnost u pesmi izuzetno važna. Aktuelizaciju te Njegoševe divotnice sam koncipirao na način da će taj lik osavremeniti Severina Vučković za koju smatram da će izuzetno dobro oteloviti taj lik koji će pokazati govorom tela svu onu simboliku i lepe metafore koje se pojavljuju u čuvenoj pesme - kazao je Popović.

Stihove je čitao crnogorski glumac Slobodan Marunović.

- Dakle, performans kao likovno-scenska forma, mislim da je  zadovoljila omaž u ovom lepom ambijentu - kazao je Popović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (25)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!