SRBIMA ODŠKRINUTA VRATA? Mandić i Knežević razgovarali sa Milojkom Spajićem o vlasti u Crnoj Gori

V. KADIĆ

21. 07. 2023. u 07:00

Deset principa Pokreta "Evropa sad" o radu buduće vlade u Podgorici prihvatljivi su koaliciji "Za budućnost Crne Gore". To su saopštili lideri ovog saveza Andrija Mandić i Milan Knežević tokom razgovora sa nosiocem liste PES-a na parlamentarnim izborima i liderom tog pokreta Milojkom Spajićem i saradnicima.

СРБИМА ОДШКРИНУТА ВРАТА? Мандић и Кнежевић разговарали са Милојком Спајићем о власти у Црној Гори

V.K.

Predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević potvrdio je kratko za "Novosti" da su za koaliciju ZBCG prihvatljivi principi PES-a .

- Nismo pričali o resorima, već samo o principima na kojima bi počivala buduća vlada - kratko je rekao Knežević.

On je nakon sastanka saopštio da su ovim sastankom i formalno počeli pregovori oko formiranja nove izvršne vlasti koja treba da bude fokusirana na pristupanju Evropskoj uniji i ekonomsko, programu, očekujući da ova priča bude i nastavljena. I njegov koalicioni kolega lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić potvrdio je da je za njih prihvatljiva platforma PES-a.

- Oni imaju da završe razgovore sa kolegama iz drugih stranaka sa kojima planiraju da formiraju vladu. Verujemo da će to sve biti dobro. Želimo da se što pre dođe do dogovora i da Crna Gora dobije vladu i krenemo napred - poručio je Mandić.

Inicijator ovog sastanka bio je Milojko Spajić. On je poziv uputio svima osim koaliciji okupljenoj oko Demokratske partije socijalista optužujući je za korupcionaške afere tokom trodecenijske vladavine i Građanskom pokretu URA zbog optužbi odlazećeg premijera Dritana Abazovića u predizbornoj kampanji koji je Spajića povezivao sa takozvanim kraljem kriptovaluta Do Kvonom, koji je u pritvoru u Crnoj Gori.

Ranije je saopšteno da zbog navodnih obaveza razgovorima neće prisustvovati predstavnici Bošnjačke stranke. Međutim, u Podgorici se čula nezvanična priča da su "preko noći" zahladneli odnosi ove partije sa PES-om zbog poraslih apetita da partiji Ervina Ibrahimovića između ostalih pripadnu u celosti i resori diplomatije i obrazovanja. Lider PES-a je kategoričan da Ministarstvo spoljnih poslova pripadne njegovoj stranci, dok su protiv toga da Bošnjaci dobiju čitav sektor obrazovanja. Koalicioni partneri PES-a, pre svih Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića, ali i Novska lista i Civis, zapretili su da ukoliko politički predstavnici Bošnjaka budu nagrađeni neće podržati buduću vladu. Godinama je Bošnjačka stranka bila deo bivšeg režima DPS-a i siguran oslonac politici koju je vodio Milo Đukanović. Otud i priče da se pregovori BS sa Spajićem vode pod "daljinskim upravljačem" bivšeg lidera DPS-a, Mila Đukanovića.

Inače, juče su sastanak sa Spajićem imali i lider Demokrata Aleksa Bečić sa saradnicima koji su mu preneli stav da su i za njih principi PES-a apsolutno prihvatljivi.

Novi saziv

Od 81 poslaničkog mesta u crnogorskom parlamentu Pokret "Evropa sad" osvojio je 24, a koalicija "Zajedno", koju predvodi DPS - 21 mandat. Koalicija "Za budućnost Crne Gore" ima 13 mandata, savez Demokrata i GP URA 11, Bošnjačka stranka šest, SNP dva mandata, a albanske nacionalne stranke i Hrvatska građanska inicijativa osvojile su ukupno četiri mandata.

Rokovi

Nakon što su proglašeni konačni rezultati državnih izbora, stekli su se uslovi za konstituisanje novog saziva parlamenta. Konstitutiva sednica parlamenta zakazana je za 27. jul, nakon čega teče rok od 30 dana kada predsednik države Jakov Milatović obavlja konsultacije sa političkim partijama i daje mandat za sastav Vlade. Nakon toga mandatar ima tri meseca da formira kabinet i predstavi program buduće vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave