VIDOVDAN JE NAŠ VELIKI PETAK I NAŠ VASKRS: Sabrani pred svetinjama uvek smo jači

V.V.

28. 06. 2023. u 12:31

U PAROHIJAMA hercegnovskog namesništva služene su povodom Vidovdana liturgije i parastosi u spomen na sve postradale za veru i otačastvo, od Kosovskog boja do današnjih dana.

ВИДОВДАН ЈЕ НАШ ВЕЛИКИ ПЕТАК И НАШ ВАСКРС: Сабрани пред светињама увек смо јачи

fOTO: RTHN

U crkvi Lazarici na Vidovom Vrhu iznad Herceg Novog služena je liturgija i nošena litija. Služili su sveštenici Stevan Durić, Vladan Pantelić i Nenad Kovač, a prisustvovali potpredsednici hercegnovske Opštine Mirko Mustur i  Miloš Konjević kao i brojni vernici.

Vidovdan je naš Veliki petak ali i naš Vaskrs rekao je otac Vladan Pantelić  i poželeo da bude srećan svima, da se okupljamo u što većem broju i ljubavi.

Predsednik crkvenog odbora Zoran Lazarević kazao je da su Srbi na Kosmetu najveći srpski junaci i naša je privilegija da možemo da shvatimo da postoje ljudi spremni da svoj život založe za svetinju.

fOTO: RTHN

 

– Čim se nađemo pred ovom svetinjom sabrani molitveno u spomen na kosovske junake i našu sadašnju braću na Kosovu i Metohiji mi se osetimo jačim. Molitva koju smo uzdigli Bogu i jedni drugima se obratili čini zadovoljstvo što nas ima i biće nas da branimo kosovsku svetinju. Sve ono što smo u litijama branili i odbranili je bio zalog za ovu najveću bitku koju vodimo, a to je bitka za odbranu kosovskih svetinja. Manastiri Savina, Pivski, Morača i mnogi drugi su svetinje koje počivaju na kandilu Pećke patrijaršije i naša je obaveza da to kandilo držimo upaljenim,  kazao je Lazarević.

Vidovdan  je obeležen i u  crkvi Polaganja Rize Presvete Bogorodice u Bjelskoj Vali,  Rođenja  Presvete Bogorodice na Ublima, Svetog Andreja Prvozvanog u Kutima, gde je  usledila i zavetna litija do hrama Svete Trojice u Kutima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave