ZA IZBORE 5,5 MILIONA Vlada drugi put u svom tehničkom mandatu menja plan prihoda i troškova

I. D. S.

18. 05. 2023. u 11:30

PREDLOGOM rebalansa budžeta koji je pripremilo Ministarstvo finasija, a usvojila Vladina komisija za ekonomska pitanja, predviđeno je povećanje prihoda za 225 miliona i to je, tvrde u Vladi, glavni razlog predlaganja rebalansa.

ЗА ИЗБОРЕ 5,5 МИЛИОНА Влада други пут у свом техничком мандату мења план прихода и трошкова

Foto Shutterstock

Kako se za manje od mesec dana održavaju parlamentarni izbori, predlog je, prema oceni ekonomista i NVO sektora, predizborni marketing odlazeće vlade, ali navode i da je neophodno pratiti da li se otvara prostor za zloupotrebu državnog novca za kampanje.

Premijer Dritan Abazović odmah se tim povodom oglasio i poručio da "spektakularni rezultati i pre početka turističke sezone" govore da Vlada radi dobar posao.

Ipak, predlog rebalansa u resoru na čijem čelu je Aleksandar Damjanović pravdaju i time da je neophodno da se u budžet uvrsti 27 miliona evra pomoći koje je uplatila Evropska unija i 5,5 miliona evra troškova za predstojeće izbore. Kada je reč o troškovima za parlamentarne izbore, novac će biti raspodeljen institucijama koje organizuju izborni proces. Osim toga, novom raspodelom novca u državnoj kasi, deo sredstava sliće se i u budžetsku rezervu i to 4,6 miliona.

Manji deficit od planiranog

- DEFICIT se predloženim rebalansom smanjuje se sa 366,3 na 187,9 miliona, dok su nedostajuća sredstva za finansiranje obaveza do kraja godine 526,8 miliona i manja su za 176 miliona. Shodno revidiranim prihodima, projektuje se ostvarenje deficita potrošnje od 188 miliona evra, odnosno 2,9 odsto BDP-a, što predstavlja smanjenje deficita u odnosu na inicijalni plan za 178 miliona - navodi se u juče usvojenoj informaciji.

Predlog rebalansa budžeta naći će se na dnevnom redu sednice Vlade do kraja ove sedmice, nakon čega će biti prosleđen parlamentu na usvajanje.

Da je tajming kada se govori o rebalansu pogrešan iz više razloga, smatraju ekonomski analitičari, ali i NVO sektor. Prema rečima ekonomiste Mirze Muleškovića, upravljanje budžetom trebalo bi prepustiti narednoj vladi, s obzirom na to da su izbori za manje od mesec dana.

- Za nekih dva, dva i po meseca imaćemo novu vladu i verovatno nove ljude koji će upravljati budžetom. I oni će verovatno imati neke svoje prioritete. Mislim da je u ovom trenutku nerealno očekivati usvajanje rebalansa budžeta, jer je upitno da li će prvo parlament raditi do samih izbora, zatim upitno je da i će se i takav rebalans nakon izbora koristiti ili ćemo morati da radimo novi - navodi Mulešković.

Direktorka NVO MANS Vanja Ćalović Marković smatra da bi novi rebalans mogao da otvori dodatan prostor za eventualne zloupotrebe državnog novca u svrhu izborne kampanje, ali se "nada da za to neće imati vremena", s obzirom na to da su izbori zakazani za 11. jun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna