ĐUROVIĆ: Očekujem da Milatović nakon inauguracije potpiše zakone

Марија Стевановић
Marija Stevanović

09. 05. 2023. u 16:55

OČEKUJEM da Jakov Milatović nakon inauguracije potpiše zakone koji čekaju proglašenje, jer odlazeći predsednik Milo Đukanović, to odbija da učini, kazala je predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović,  na konferenciji za medije sa predsednikom Nacionalnog saveta Austrije Volfgang Sobotka, koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

ЂУРОВИЋ: Очекујем да Милатовић након инаугурације потпише законе

V.K.

- Predsednik Đukanović je doneo ukaz o raspuštanju Skupštine, za koji ja i parlamentarna većina smatramo da nije u skladu s Ustavom. Ustavni sud nije našao za shodno da razmatra to pitanje. On mora dati odgovore na sva pitanja u vezi sa funkcionisanjem sistema, a on to nije želeo ni da razmatra, kazala je ona, napominjući da je sednicu Skupštine sazvala pre donošenja Đukanovićevog ukaza o raspuštanju parlamenta i raspisivanja izbora, i da je na dnevnom redu zasedanja bilo dosta tačaka.

- Imam potrebu da ovde svima stavim do znanja, pa i uvaženom gostu, da su na toj sednici bile ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa. To sam smatrala važnim, kazala je Đurović, ističući da se u parlamentu trenutno vode odgovornošću, i da smatraju da bi sistemske zakone trebalo da razmatra novi skupštinski saziv.

- Demokratski front je imao svoje stanoviše. Parlament se u ovom trenutku ponaša restriktivno. Evidentno je da će izbora biti, za 30 ili 130 dana, to ne znamo, ali je evidentno da će ih biti. Vodimo se odgovornošću da sistemske zakone razmatra nova većina i novi saziv. Ne postoje ustavna ograničenja u pogledu toga koliko parlament treba da radi, ali ponašamo se restriktivno, kazala je Đurović, dok je Sobotka je primetio da Skupština ima pravo da radi dok se ne sazove novi parlament.

- Ne smete imati vakum. U vremenu promene vlasti morate imati moralnu i političku obavezu, ali i kod nas u Austriji se donose zakoni koji važe nakon izbora. Što se tiče raspuštanja Skupštine, o tome treba da odluče sudovi, kazao je Sobotka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave