DRŽAVA NE ŠALJE BAGERE U KOČANE: Spekuliše se da će "akcija rušenja" sačekati da Đukanović preda dužnost, radi bezbednosti

V.K.

25. 04. 2023. u 07:30

DAN uoči isteka roka nadležni nisu izdali nalog inspekciji da izađe na teren u prigradskoj nikšićkoj mesnoj zajednici Kočane i pristupi sa mehanizacijom rušenju nelegalno podignutih objekata na imanju porodice bivšeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, nezvanično saznaju "Novosti". U Podgorici se juče moglo čuti da će akcija možda sačekati da Đukanović preda dužnost šefa države 20. maja, kako bi se izbegli eventualni bezbednosni rizici.

ДРЖАВА НЕ ШАЉЕ БАГЕРЕ У КОЧАНЕ: Спекулише се да ће акција рушења сачекати да Ђукановић преда дужност, ради безбедности

NVO LUPA

Rok od dvadeset dana za rušenje kuća na porodičnom imanju Đukanovića ističe danas. Građevinska inspekcija Ministarstva ekologije i urbanizma naložila je rušenje dva nelegalno izgrađena objekta, a nalog za uklanjanje je došao dva dana nakon što je Đukanović izgubio predsedničke izbore 2. aprila. Njegov pravni tim se žalio i u toku je upravni postupak, što po rečima pravnika, ne sprečava državu i nadležne službe da sprovedu u delo nalog građevinske inspekcije.

Advokat Milan Vojinović kazao je za "Novosti" da kada je reč o rešenjima kao što je u ovom slučaju, žalba ne zadržava izvršenje.

- Tako je po propisima, a videćemo kako će se u ovom slučaju situacija odvijati. Ne znam da li je pravni tim predsednika tražio odlaganje izvršenja - kazao je kratko Vojinović.

"Novosti" su kontaktirale i sa Nedom Ivović, advokatom Đukanovića, koja nam je kratko saopštila da sva pitanja u vezi sa ovim slučajem treba slati isključivo na adresu predsednika Mila Đukanovića.

- Objekti su sagrađeni u suprotnosti sa važećim Prostorno-urbanističkim planom opštine Nikšić. Ukoliko ih Đukanović ne sruši u predviđenom roku, to će učiniti država o njegovom trošku - navodi se u rešenju Ministarstva od 4. aprila objavljenom na fejsbuk-stranici GP URA.

Ivovićeva je saopštila ranije da je doneto rešenje "primer pravnog nasilja", najavljujući nastavak priče na sudu uz podnošenje krivičnih prijava prema određenim adresama.

Nevladina organizacija MANS u međuvremenu je Agenciji za sprečavanje korupcije predala inicijativu za pokretanje postupka protiv Mila Đukanovića zbog neprijavljivanja uvećanja imovine u mestu Kočani, na teritoriji Nikšića.

RUINE ILI VILE?

MILO Đukanović je 2019. godine u imovinskom kartonu prijavio da u Nikšiću poseduje tri parcele od skoro hiljadu i po kvadrata, a da na najvećoj od njih ima dve prizemne zgrade, ruševine površine od 30 i 40 kvadrata. Ipak, na snimcima se vidi da nije reč o ruševinama već o uređenim, funkcionalnim objektima znatno većim od prijavljenih. Porodično imanje Đukanovića sa tri kuće, ograđeno je kao celina, dok su objekti međusobno povezani betonskim stazama. Prema podacima Uprave za nekretnine jedan objekat je površine 270 kvadrata, a drugi 63.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UMRO BRANO MIĆUNOVIĆ