SKUPŠTINA PONIŠTAVA MILOV UKAZ? Za neke političare sporan poziv premijera da parlament sebi skrati mandat

V.K.

24. 04. 2023. u 07:00

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da novoizabrani predsednik države Jakov Milatović treba da nakon inauguracije 20. maja zakaže vanredne parlamentarne izbore za 11. jun. Na taj način bi se poništio ukaz bivšeg šefa države Mila Đukanovića kojim su zakazani vanredni izbori za taj dan.

СКУПШТИНА ПОНИШТАВА МИЛОВ УКАЗ? За неке политичаре споран позив премијера да парламент себи скрати мандат

V.K.

- Mi se izborima radujemo. Izneo sam svoj stav da ukoliko se parlamentarni izbori dese po ukazu Đukanovića, to znači da će Milatović i svaki naredni predsednik moći da raspisuje izbore svakih sto dana. To je omogućio i Ustavni sud svojom inertnošću. Predlažem da Skupština sama sebi skrati mandat, a da onda Milatović nakon inauguracije raspiše izbore za 11. jun - poručio je Abazović.

Međutim, funkcioner Pokreta Evropa sad Andrej Milović ocenjuje da je premijer pokazao "pravnu neukost". On se poziva na Zakon o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da od dana raspisivanja izbora do dana njihovog održavanja mora proći najmanje 60 dana, što u ovom slučaju, kako to Abazović insistira, znači da oni ne mogu biti ponovo zakazani 11. juna.

- Količina pravnog i drugog neznanja koja se iznosi na političkoj sceni i to od visokih javnih funkcionera je zabrinjavajuća. Ako je za pravosuđe i javnu upravu potreban stručni ispit, civilizacijski i intelektualni iskorak bi bio i stručni test i za javne funkcionere. Na taj način bismo smanjili i neozbiljnost koja se iz Crne Gore šalje ka domaćoj i međunarodnoj javnosti - saopštio je Milović.

Nova za široke koalicije

KADA je reč o predizbornim ili postizbornim koalicijama Jovan Vučurović kaže da je Nova srpska demokratija u svom dosadašnjem delovanju dokazala da je uvek za najšire koalicije, i da je u jednoj takvoj učestvovala u velikoj pobedi na parlamentarnim izborima 2020. godine.

- Nova može da bude u koaliciji sa strankama pobednicama 30. avgusta i sa Pokretom Evropa sad, jer je potrebna dvotrećinska većina za reforme - poručio je Vučurović.

O tome da li Skupština nakon ukaza predsednika Crne Gore Đukanovića o njenom raspuštanju ima legitimitet da donosi odluke, poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kaže da parlament mora da obavlja svoj posao i ne može da "nestane" zbog ukaza koji je doneo odlazeći predsednik države.

- Skupština mora da funkcioniše, a izbori moraju biti održani 11. juna. Stav Abazovića je već ad akta, imamo stavove za i protiv, ali neminovno je održavanje izbora 11. juna i njegov stav na tu temu je nebitan - kategoričan je Vučurović.

Iz Demokratske partije socijalista očekuju da Ustavni sud utvrdi da li su akti usvojeni od trenutka kada je donet ukaz o njenom raspuštanju, usklađeni sa najvećim pravnim aktom.

- Mislim da je nakon usvajanja Zakona o predsedniku Skupština izgubila svoj legitimitet - ocenjuje Nikola Rakočević, poslanik Đukanovićevih socijalista. - Predlog premijera u tehničkom mandatu je još jedan pokazatelj političkog avanturizma sa ciljem zadržavanja na poziciji premijera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)