MILOV UKAZ USKRAĆUJE LEGITIMITET: Odluke poslanika su ustavnopravno sporne

V.K.

11. 04. 2023. u 12:45

SKUPŠTINA Crne Gore koja je raspuštena ukazom predsednika države ne može obavljati poslove iz svoje redovne nadležnosti, već može sprovoditi samo tekuće i nužne obaveze koje ne trpe odlaganje.

МИЛОВ УКАЗ УСКРАЋУЈЕ ЛЕГИТИМИТЕТ: Одлуке посланика су уставноправно спорне

Crna Gora

Savetnik odlazećeg predsednika Mila Đukanovića za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, saopštio je da bi Đukanović u slučaju proglašenja usvojenih zakona, legitimisao rad raspuštene Skupštine, odnosno delegitimisao ukaz o njenom raspuštanju. Ustavni sud nije osporio Đukanovićev ukaz o raspuštanju Skupštine, a ta odluka je objavljena i u "Službenom listu". Đukanović, je kao što je poznato raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. jun, što osporava deo avgustovske većine.

Među propisima dostavljenim Đukanoviću, nalazi se i izmenjeni Zakon o lokalnoj samoupravi, koji je, s obzirom na to da je opet izglasan, predsednik po Ustavu dužan da potpiše. Skupština i njena radna tela radili su minulih dana, a na sednici parlamenta usvojena su tri "berlinska sporazuma", koji građanima država zapadnog Balkana olakšavaju putovanja, studiranje i posao.

INAUGURACIJA

NOVOIZABRANI predsednik Crne Gore će 20. maja pred poslanicima raspuštenog parlamenta položiti zakletvu na Cetinju, dan uoči obeležavanja 21. maja - Dana nezavisnosti Crne Gore.

U međuvremenu premijer Dritan Abazović je predložio da se stavi van snage ukaz aktuelnog predsednika države o raspuštanju Parlamenta i raspisivanje izbora.

- To je veliko nepoznavanje prava i ustavno-pravnog sistema Crne Gore od strane premijera - saopštio je funkcioner Pokreta "Evropa sad", pravnik Andrej Milović. - Ukaz predsednika je već donet i on ima pravnu snagu, svoje pravno delovanje, izašao je u "Službenom listu" i Ustavni sud ga nije poništio, niti ga je proglasio neustavnim. Sve odluke koje donosi parlament nakon raspuštanja su sporne sa ustavnopravnog aspekta i one se mogu pobijati pred Ustavnim sudom jer ih je doneo raspušteni parlament.

Lider SNP Vladimir Joković smatra da bi izbore trebalo pomeriti najkasnije za septembar.

- Da li je najbolji trenutak da se izbori održe u junu te da se vlada i čitava struktura i državna administracija menjaju tokom leta, odnosno turističke sezone kad su najače ekonomske aktivnosti i kad se najviše puni budžet i sprovode određeni planovi i investicije, nisam siguran, ali produžavati dalje od septembra, bilo bi neodgovorno i neozbiljno - poručio je Joković.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta, Slaven Radunović apelovao je na kolege da se do izbora u junu suzdrže od usvajanja novih inicijativa koje dolaze iz Vlade ili parlamenta, koje nisu tehničke.

- Kako sada stanje stvari stoji, 11.juna su izbori, a skoro godinu imamo vladu koja je nelegitimna, mislim da predlaganje zakona od vlade i usvajanje od parlamenta koji će da dobije zamenu 11. juna, dovodimo u situaciju novu vladu i novi parlament da radi po diktatu koji mi u ovom momentu uspostavima. Mi iz DF-a smatramo da smo u ovom momentu nelegitimni - zaključio je Radunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana