KOSOVO ISPIT ZA SARADNJU: Milatović ne menja već poznati i ustaljeni spoljnopolitički kurs, DF očekuje blaže tonove

V.K.

08. 04. 2023. u 14:26

PRVI istupi novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića ne dovode u pitanje promenu već poznatog i ustaljenog spoljnopolitičkog kursa koji je zacrtao bivši šef države Milo Đukanović, posebno kada je reč o lažnoj državi Kosovu.

КОСОВO ИСПИТ ЗА САРАДЊУ: Милатовић не мења већ познати и устаљени спољнополитички курс, ДФ очекује блаже тонове

V.K.

Na pitanje stranih novinara - hoće li Crna Gora napraviti korak unazad od priznavanja samoproglašenog Kosova, Milatović je rekao da je to situacija koja je završena što se tiče Crne Gore.

- Nije realno da se očekuje otpriznavanje Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna. Kosovo je međunarodno priznata zemlja - naglasio je naslednik Mila Đukanovića, na predsedničkom tronu.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević poručio je Milatoviću da su za njega 2. aprila na predsedničkim izborima glasali i oni za koje je Kosovo deo Srbije, što bi trebalo da uvaži, a ne da se ponaša "kao njegov prethodnik"! Od novog predsednika, kako kaže, očekuje umerenije tonove u smislu da ne može Srbiju okokrivljavati za sve ono što se dešava na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

USTAVNI SUD BEZ ODLUKE

USTAVNI sud nije doneo odluku u vezi inicijative za ocenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine koju je doneo predsednik države Milo Đukanović. Sudija izvestilac predložio je da se inicijativa parlamentarne većine za ocenu ustavnosti ukaza odbaci jer je odluka predsednika države pojedinačni pravni akt. Sudija je mišljenja da akt o raspuštanju Skupštine nije propis i da ga Ustavni sud ne može ocenjivati. Odluka nije doneta jer Ustavni sud trenutno ima šest sudija. Troje je glasalo za, troje protiv, a bilo je potrebno da je podrži četvoro sudija.

- Očekujem da dođe do nekih približavanja stavova i nadam se da, ako će da bude predsednik svih građana Crne Gore, Jakov Milatović mora da uvaži činjenicu da ja ne priznajem tzv. Kosovo i da je meni ako ne bliži Beograd, a jeste bliži, nije mi dalji od Brisela ili od Ljubljane, Zagreba i Tirane. I moraće da nađe neke umerenije formulacije ukoliko očekuje da imamo saradnju u narednom periodu - poručio je Knežević.

Zadržavanje postojećeg spoljnopolitičkog kursa Milatovića, pozdravili su iz Bošnjačke stranke. Funkcioner te partije Jasmin Ćorović, kazao je da su, iako su podržali Mila Đukanovića, prijatno iznenađeni stavovima Milatovića po pitanju članstva u NATO i oko "Kosova".

- Svideo nam se stav da je Kosovo završena priča i da se to pitanje neće više pokretati. Ako nastavi tim putem svakako može očekivati podršku Bošnjačke stranke. Mi Milatovića pamtimo iz vremena apostolske vlade kada se ne možemo pohvaliti rezultatima koje su postigli - kazao je Ćorović.

Na pitanje hrvatskih novinara zašto je njegova pobeda proslavljena sa srpskim zastavama, dizanjem tri prsta, te pokličima "Ovo je Srbija", novoizabrani predsednik Crne Gore je odgovorio:

- Svako vidi ono što želi da vidi. Ja sam video dostojanstvenu pobedu sa crnogorskim i evropskim zastavama - odgovorio je Milatović. V. KADIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (8)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule