OTKRIVENO KO JE NA UZNEMIRUJUĆIM FOTOGRAFIJAMA POLICIJSKE TORTURE: Odmotava se klupko jezivog slučaja u Crnoj Gori (FOTO)

Novosti online

25. 03. 2023. u 12:45

NA FOTOGRAFIJAMA stravične torture koju su navodno sprovodili pripadnici crnogorskog Specijalnog policijskog odeljenja, koji su navodno sarađivali sa kriminalnim klanovima, nalaze se Jovan Mrvaljević i Miloš Marković.

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ НА УЗНЕМИРУЈУЋИМ ФОТОГРАФИЈАМА ПОЛИЦИЈСКЕ ТОРТУРЕ: Одмотава се клупко језивог случаја у Црној Гори (ФОТО)

Foto: Libertas

Mrvaljević je osoba na fotografiji, koja je objavljena u tekstu “Tortura sa policijskom značkom”, kojoj medicinsko osoblje pruža pomoć na bolesničkom krevetu. Iz sadržine tekstualnih poruka, koje su uz fotografiju, procenite u kakvom se stanju nalazio, saopštila je Libertasu njegova punomoćnica, advokat Tatjana Pavličić.

Mrvaljević, navela je Pavličić, uhapšen je krajem decembra 2020. godine.

Foto: Libertas

- Dana 30. na 31. decembar 2020.godine, Jovan Mrvaljević je, nakon nezakonitog hapšenja, o čemu se izjasnio ombudsman u svom izveštaju, i užasnog mučenja, zlostavljanja, prebijanja i davljenja od pripadnika Specijalnog policijskog odeljenja, u nesvesnom stanju bio odvezen u Urgentni centar u Podgorici na "oživljavanje", kako su mu kasnije saopštili. Koristeći pomoć ombudsmana, podnosilac je pribavio medicinski izveštaj od navedenog datuma, koji se podudara sa satom i datumom, kada je sačinjena, odnosno poslata fotografija koju ste objavili. U lekarskom izveštaju je sramno konstatovano da je Jovan Mrvaljević bez vidljivih povreda, uprkos tome što je, osim davljenja i gušenja, bio i brutalno prebijen - navela je Pavličić u saopštenju.

Policijski službenici su, napisala je ona, "Mrvaljevića na taj način prinudili da potpiše određene akte suprotno njegovoj volji i uneli netačne podatke".

- Dok određene radnje pod torturom nije izvršio, nakon čega je usledilo dalje mučenje, davljenje i reanimacija u Urgentnom centru. Takvi akti policijskih službenika doveli su do montiranja krivičnog postupka, odnosno do toga da Mrvaljević, skoro godinu od brutalnog mučenja i zlostavljanja, u novembru 2021. godine bude uhapšen pod insinuiranim optužbama da je član kriminalne grupe pokojnog Jovana Vukotića, sa kojom nikada nije imao kontakta, ni ličnog, ni posrednog - saopštila je Pavličić.

Događaj je, navela je ona, prijavljen Sektoru unutrašnje kontrole Uprave policije u januaru 2021. godine.

- Fotografija iz Urgentnog bloka Kliničkog centra u Podgorici upravo potvrđuje navode podnosioca o nečovečnom postupanju, a koje je izneo u svojoj izjavi kod navedenog tela. Mrvaljevića nikada nijesu obavestili o ishodu preduzetih radnji, zbog čega je zatražio pomoć ombudsmana, kojem se ovim putem zahvaljuje. Kod navedenog će Jovan Mrvaljević preduzeti sva zakonom dozvoljena sredstva i mehanizme da se dođe do materijalne istine, štititi svoja prava i interese, istrajati u tome da se sva lica, koja su na bilo koji način ucestvovala u ovom gnusnom događaju, identifikuju i procesuiraju, te obavestiti sve relevantne institucije u zemlji i inostranstvu - zaključila je advokat Pavličić.

Oglasio se i Markovićev advokat

Advokat Velibor Marković kazao je da se na jednog od fotografija objavljenih na portalu Libertas nalazi njegov klijent Miloš Marković iz Podgorice. On je u objavi na Fejbuku naveo da je ta fotografija nastala neposredno nakon torture koju je, kako tvrdi, nad njim sporovodila policija.

- Povodom juče objavljenih tekstova i fotografija na nekim portalima (izvor: portal "Libertas"), o navodnoj torturi i mučenju građana lišenih slobode, od strane pojedinih ovlašćenih policijskih službenika, ovim putem po odobrenju mog klijenta Miloša Markovića iz Podgorice, obavještavam javnost da se na levoj fotografiji nalazi njegov lik; fotografija je napravljena neposredno nakon torture koju je nad njime sprovodila policija, nakon njegovog lišenja slobode i najverovatnije od strane nekog od autora fotografije - naveo je Marković u objavi.

Inače, kako dodaje, o sprovedenoj torturi obavešten je Viši sud u Podgorici, i to na ročištu povodom kontrole i ispitivanja zakonitosti optužnice, ali bez efekta i reakcije, budući da je tada sudsko veće odbilo da proveri navode okrivljenog Markovića i provede dokaze na te okolnosti.

Foto: Libertas

Advokat Marković navodi da je sudsko veće potvrdilo optužnicu podignutu na osnovu, kako ističe, očigledno nezakonito pribavljenih dokaza.

- Ostaje da se vidi da li će Specijalno državno tužilaštvo preduzeti određene radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca i sudija, zbog čijih propusta putem nečinjenja je ovaj slučaj zataškan - zaključio je Marković.

Podsetimo, 16. marta prošle godine u Višem sudu u Podgorici održano je ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv okrivljenih za ubistvo Saše Klikovca u Zeti.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog likvidacije Klikovca, 18. jula 2020. godine u Podgorici.

Optuženi su Miloš Marković (32), Marko Šuković (29), Ivan Milačić (28) i Predrag Vukadinović (23) koji se terete i za stvaranje kriminalne organizacije odgovorne za ubistvo tog Podgoričanina.

Marković je optužen da je ubio Klikovca po nalogu Alana Kožara, 18. jula 2020. godine.

On je na kontroli optužnice ispričao da je mučen nakon hapšenja 27. jula 2020. godine da bi priznao da je ubio Klikovca.

BONUS VIDEO: JEZIVA TUČA "DELIJA" I "GROBARA" NA NOVOM BEOGRADU - Napadnuti dok su igrali košarku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!