MINISTAR JOKOVIĆ O AGROBUDŽETU ZA 2023: Poljoprivredi rekordnih 66 miliona

I. D. S.

07. 03. 2023. u 13:51

AGROBUDžET za 2023. godinu iznosiće 66 miliona i najveći je u istoriji Crne Gore sa povećanjem od 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, predstavljajući budžet namenjen poljoprivredi. Rekordnim budžetom predviđene su veće premije, a najavljena je i stroga kontrola kako bi sredstva isključivo stigla do onih kojima su i namenjena.

МИНИСТАР ЈОКОВИЋ О АГРОБУЏЕТУ ЗА 2023: Пољопривреди рекордних 66 милиона

gov.me/printskrin

U prethodnom periodu iz državne kase opredeljeno je 44,72 miliona evra, iz donacija više od 11,5 miliona, a iz kreditnih sredstava 9,8 miliona evra.

- Za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji opredelili smo 6,5 miliona evra. Smanjili smo kriterijum za premiju govedarstvu, tako da će svi proizvođači nezavisno od broja grla, imati pravo da se prijave i dobiju premiju. Smanjen kriterijum za koze i ovce, i to u iznosu uslovno po jedno grlo. Premija za krave i junice iznosi 85 evra, za ovce i koze 10 evra po grlu - kazao je Joković.

Premije za mleko, iznosiće 17 evro centi, što je 20 odsto više nego prethodne godine, dok će premije za sir biti uvećane za 25 odsto sa osam na 10 centi. U biljnoj proizvodnji osnovna plaćanja su povećana sa 250 na 270 evra po hektaru. Dodatno će se plaćati zasnivanje proizodnje na prethodno nekorišćenom zemljištu u iznosu od 400 evra po hektaru. Premija za svaki novoobrađeni hektar iznosiće 670 evra po hektaru. Za ribarstvo će biti izdvojeno više od pet miliona evra, a agrobudžetom je predviđena i podrška za proizvođače vina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)