SVEČANOST U SRPSKOJ KUĆI U BERANAMA: Otvorena biblioteka "VlajkoĆulafić" (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

24. 05. 2024. u 16:53

VLAJKO Ćulafić je divni izdanak plemena Vasojevića, koje je dalo znamenite duhovnike, vitezove, pametare, umetnike, naučnike, narodne prvake. 

СВЕЧАНОСТ У СРПСКОЈ КУЋИ У БЕРАНАМА: Отворена библиотека ВлајкоЋулафић (ФОТО)

Radio Berane

On je u našem vremenu zračio čestitošću, mudrošću, nezlobivošću i velikim darovima, koje mu Gospod dao, da ih umnoži i pohrani trajno u književno i duhovnoj riznici našeg naroda. I zaista, Vlajko se neumorno trudio da umnoži talente. Ali on to nikada nije činio radi sopstvene koristi ili prolazne slave, već iz urođene potrebe za žrtvovanjem i darivanjem svega onog što je posedovao. Ne znam čoveka koji ga je upoznao, a da nije bio opčinjen tolikom nesebičnošću i dobrotom našeg brata u Hristu, Vlajka. Vrstan intelektualac, publicist, pesnik, satiričar, prozaista, kulturni poslenik, Vlajko je stvorio obimno i nezaobilazno delo.

Ovako je u Srpskoj kući u Beranama besedio književnik Budimir Dubak, na otvaranju biblioteka koja nosi ime književnika i novinara “Vlajka Ćulafića, koji je u bogatoj radnoj i stvaralačkoj karijeri bio prvi i dugogodišnji direktor Radio Berana.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta dr Momčilo Vuksanović zvanično je otvorio biblioteku i kazao da je Vlajko bio svima prijatelj i da nije bilo mnogo razmišljanja o tome po kome će biblioteka u Srpskoj kući da nosi ime.

-To je nešto što nas je obavezivalo, jer njegovo prijateljstvo i njegov predani rad u okviru očuvanja tradicije pravoslavlja i pomoći Crkvi i svemu što je važno u očuvanju identiteta srpskog naroda, ne samo na prostoru Berana, već i širom Crne Gore. Sve to je bio motiv da danas otvorimo biblioteku koja nosi ime Vlajka Ćulafića - istakao je Vuksanović.

Radio Berane

U ime porodice Ćulafić govorio je sin Vlajka Ćulafića, Damjan, inače potpredsednik Opštine Berane, koji se zahvalio prisutnima, a naročito Srpskom nacionalnom savetu na ideji i otvaranju biblioteke sa imenom njegovog oca.

- Nakon osam godina, od kada se na Đurđevdan, 2016. godine upokojio, moj otac nije mogao da dobije veće priznanje od ovoga da soba i prostorija ispunjena knjigama nosi njegovo ime. Jer je ceo svoj život, osim porodice i prijatelja, posvetio knjigama. Moj otac je bio, mislim da nije neskromno da kažem, vrlo retka ličnost. Vlajko je za prijatelje držao sve one jadne- bedne, ponižene i uvređene kao iz romana Dostojevskog, ali je imao za prijatelje i visoke intelektualce, uličare, umetnike, žene, muškarce, Bošnjake, Hrvate…i ceo vek je proveo krvareći i pateći za srpskim narodom - kazao je Damjan Ćulafić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)