SVE VIŠE NEIZVESNOSTI PRED ISTICANJE ROKA ZA PRIJAVU PREDSEDNIČKOG KANDIDATA: JEDNI NA PROVERI DRUGIH NEDOVOLJNO

M. SEKULOVIĆ

23. 02. 2023. u 07:30

Bez obzira na to što rok za isticanje kandidatura za predsedičke izbore, koji će biti održani 19. marta, ističe u nedelju, u Crnoj Gori je sve više neizvesnosti oko imena budućih kandidata, posebno nakon što je DIK diskvalifikovala iz trke lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, koji je pored Andrije Mandića slovio za favorita na izborima.

СВЕ ВИШЕ НЕИЗВЕСНОСТИ ПРЕД ИСТИЦАЊЕ РОКА ЗА ПРИЈАВУ ПРЕДСЕДНИЧКОГ КАНДИДАТА: ЈЕДНИ НА ПРОВЕРИ ДРУГИХ НЕДОВОЉНО

SDP

Juče je, privremeno, iz "trke" udaljen lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, jer Državna izborna komisija (DIK) nije potvrdila njegovu predsedničku kandidaturu. Nedostaje 2.269 validnih potpisa. DIK je donela rešenje o otklanjanju nedostataka koje Danilović treba da dostavi u roku od 48 sati, kazao je predsednik DIK dr Nikola Mugoša.

- Državna izborna komisija (DIK) tvrdi da je više od trećine naših popisa neispravno. Ovo će biti grubo što kažem, ali odgovorno tvrdim da lažu - odgovorio je Danilović, koji podseća da je predato više od 700 potpisa nego što je potrebno.

I Socijaldemokratska partija (SDP) predala je juče Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predsedničku kandidaturu poslanice Draginje Vuksanović Stanković, a učešće na izborima najavili su i predsednik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić, kao i poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić.

Povodom spekulacija u javnosti i nedoumica oko državljanstva pojedinih predsedničkih kandidata, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, izjavom da se proverava da li predsednički kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i dalje imaju srpsko državljanstvo.

PRIHVATLjIV GRAĐANSKI KANDIDAT

- DRAGO nam je da smo razgovore sa Demokratama i Pokretom Evropa sad doveli na jedan veoma dobar nivo. Da je do nas, imali bismo zajedničkog kandidata koji bi pobedio u prvom krugu - smatra lider Pokreta URA Dritan Abazović, čijem pokretu su "prihvatljivi svi građanski kandidati za predsedničke izbore".

- Mandić i Spajić bi na to pitanje MUP trebalo da daju odgovor ove ili najkasnije naredne sedmice - rekao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i dodao da će, ako se pojavi sumnja da i neki drugi kandidati imaju dvojno državljanstvo, isto biti pozvani u MUP.

Ministar Adžić ističe da zasada Spajiću ne preti mogućnost da mu bude oduzeto državljanstvo Crne Gore.

Eliminacijom Spajića, ponovo je otvoreno pitanje zajedničkog kandidata, centrističke, građanske opcije. Doduše, mogućnosti za to su znatno manje posle odluke Predsedništva Demokratske Crne Gore koje je predložilo Glavnom odboru da lidera partije Aleksu Bečića, utvrdi za predsedničkog kandidata, što će biti učinjeno u petak veče.

MOGUĆA ISTA PODRŠKA JAKOVU

DRŽAVNA izborna komisija odlučila je juče da Pokret Evropa sad ima pravo da predloži drugog predsedničkog kandidata. Pored toga stav DIK je i da oni građani koji su dali potpis podrške za Milojka Spajića, mogu dati podršku i Jakovu Milatoviću!

S druge strane, Evropa sad sinoć je trebalo da odluči o svom kandidatu, mada, ne bi bilo iznenađenje da se eventualno podrži i kandidatura Bečića. Što prema nekim prognozama ispitivanja donosi pobedu nad kandidatom DPS, pa i samim Milom Đukanovićem, ukoliko se odluči da podnese kandidaturu. Ili i najgoroj varijanti po ovu opciju, "boj" sa liderom DF Andrijom Mandićem u drugom krugu, jer je Mandić, prema svim nezvaničnim predviđanjima, već viđen u drugom krugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo