VOJSKA ŠTITI SRAMOTU: Kotorski inspektori sprečeni da uklone spornu spomen-ploču hrvatskim civilima u Morinju

V. K. - V. V.

01. 02. 2023. u 18:41

SPOMEN-ploča postavljena na zidu nekadašnjeg Sabirnog centra za ratne zarobljenike sa skandaloznim tekstom da je "logor" osnovan tokom velikosrpske agresije devedesetih godina, odoleva od 10. oktobra prošle godine, iako je Uprava za inspekcijske poslove donela rešenje kojim nalaže njeno uklanjanje.

ВОЈСКА ШТИТИ СРАМОТУ: Которски инспектори спречени да уклоне спорну спомен-плочу хрватским цивилима у Морињу

Foto: V. Kadić

Inspektori su juče pokušali da uklone sporno obeležje ali u tome nisu uspeli jer im se isprečila Vojska Crne Gore. Na to je reagovao predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i kratko saopštio:

- Tamo je vojska i mi nemamo nikakvu potrebu da ratujemo sa vojskom. Mi smo u skladu sa našom zakonskom obavezom i postupili, međutim rešenje o uklanjanju spomen-ploče nije bilo moguće izvršiti jer je tamo nemoguće pristupiti i mi ne možemo dalje da pristupamo.

Sve ovo izazvalo je oštru reakciju Udruženja boraca ratova 1990. Crne Gore da pozove državni parlament da adekvatno reaguje.

- Ponovno sprečavanje pripadnika VCG da inspekcijska služba Opštine Kotor uđe u prostor gde se nekada nalazio Sabirni centar za ratne zarobljenike JNA u Morinju, radi uklanjanja spomen-ploče hrvatskim civilima i braniocima, nije ništa drugo do sprečavanje službenika u obavljanju dužnosti. To povlači krivičnu i političku odgovornost, kako bivših ministara odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, tako i njihovih naslednika na tim funkcijama Filipa Adžića i Dritana Abazovića - rekao je Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca. - I sve to u sklopu ugrožavanja nezavisnosti Crne Gore i rada za stranu obaveštajnu službu potčinjavanjem Crne Gore i njenih organa stranoj državi i njenim interesima. O tome, između ostalog, svedoči skandalozni natpis na spomen-ploči, da su hrvatski branitelji iz Domovinskog rata branili i odbranili Republiku Hrvatsku "od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora i Jugoslovenska narodna armija".

Foto: Čitalac Novosti

Nikolić je dodao da "neće i ne treba Opština Kotor da zbog ploče ratuje sa Vojskom, kako se javno pravda predsednik Vladimir Jokić, ali su i on i nadležni organi dužni da učine sve da se u javnom interesu sporna ploča ukloni".

BIVŠI MINISTRI NA SASLUŠANjU

SASLUŠANjE bivših ministara odbrane i diplomatije Raška Konjevića i Ranka Krivokapića trebalo bi da se obavi sutra u kotorskom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Njih dvojica su 10. oktobra 2022. spornu spomen-ploču otkrili u društvu hrvatskih kolega - ministra spoljnih poslova i branitelja Gorana Grlić Radmana i Tome Medvedeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)