ABAZOVIĆ I MINISTAR ŠĆEKIĆ U KOTORU: Bolnica Meljine daleko od gašenja, konkurs je obavezan

V.V.

27. 01. 2023. u 22:31

MINISTAR zdravlja Dragoslav Šćekić koji je sa predsednikom Vlade Dritanom Abazovićem danas posetio bolnicu Kotor objasnio je da je Vlada uradila sve da bolnicu Meljine, koja je bila pred gašenjem, na zakonit način vrati u sistem javnog zdravstva.

АБАЗОВИЋ И МИНИСТАР ШЋЕКИЋ У КОТОРУ: Болница Мељине далеко од гашења, конкурс је обавезан

Foto:RT HN

Konkurs je morao biti raspisan jer je to jedini način da zaposleni iz privatne zdravstvene ustanove pređu u javni zdravstveni sistem.

Ministar Šćekić je u razgovoru sa novinarima podsetio da su radnici  angažovani u stečaju, da je u toku  sudski postupak a da sve što se radi mora biti u okviru zakona.

-Da bi bilo ko bio deo javnog zdravstva mora da prođu zakonske procedure i da se javi na oglase. Mi ne možemo uraditi ništa mimo zakona. To što je neko dozvolio da se devastira i privatizuje bolnica i dovede na nivo gašenja nije pitanje za nas koji želimo da problem rešavamo - kazao je Šćekić.

Prema njegovim rečima trenutno je  ono što rade jedini mogući model, pa je  zamolio građane da taj model prihvate.

– Mi želimo da u sklopu kotorske Bolnice damo napore da bolnica Meljine opstane, kako bi u budućem periodu mogli da radimo u pravcu da ona opet bude samostalna. Kotorska bolnica je pomogla Vladi da ne dođe do prekida zdravstvene zaštite građana Herceg Novog. Mislim da je to za pohvalu, to je istorijski momenat, a kamoli da od toga neko pravi problem. Da li bi mi želeli da bude što više zaposlenih u budućoj bolnici - da želeli bi, ali to je proces i mi moramo da za to stvorimo preduslove, to ne može preko noći - kazao je Šćekić.

-Preko kotorske bolnice dali smo infuziju bolnici Meljine kako bi sačuvali zdravstvenu zaštitu. Da smo krenuli da pravimo bolnicu morali bi da čekamo zakonske mogućnosti, obezbedimo novi kadar, a to nije lako ne na nivou CG, već i regiona. Kroz kotorsku bolnicu dadatno pomažemo, a moraće da pomažu i druge bolnice. Moraćemo da angažujemo lekare iz Nikšića, Podgorice i okruženja kako bi mogli da sačuvamo nivo zdravstvenih usluga - informisao je ministar.

Bez konkretnog odgovora ostalo je novinarsko pitanje  šta je sa 59 radnika koji će ostati bez posla. Komentar ministra bio je da je to pitanje za stečajnog upravnika.

-Mi smo tu da raspišemo konkurs za one koji žele da urade dobro građanima, da sačuvaju zdravstvenu zaštitu i uslugu, oni će biti deo zdravstvenog sistema Crne Gore, rekao je Šćekić.

Komentarisao je potom i činjenicu da bolnica nastvalja sa radom ali ne u punom kapacitetu kako je bilo rečeno.

-Mislim da su građani pogrešno informisani, taj oblik usluga nije baš na tom nivou. Ja bih molio uvaženog direktora Kumburovića (direktor bolnice Kotor prim.a.), koji će biti nadležan za taj deo bolnice, odnosno Meljina, da vam stručno kaže koje su to vrste usluge i na kom nivou su do sada bile, i da li je  baš tačno da se nešto uskraćuje.

Vlada je uradila ono što je obećala kazao je predsednik Vlade Dritan Abazović.

-Građani Herceg Novog  imaće sve usluge koje su imali do sada,  ali na održiv način.

Abazović je objasnio da smo imali bolnicu koja je bila pred kolapsom, a država nije imala nikakve ingerencije jer je bolnica predmet stečaja,  SDT-a  i pravosudnih organa.

-Na zahtev građana Herceg Novog rešili smo problem tako  što će bolnica pružati sve usluge koje je pružala. Nisam siguran da je bolnica održiva sa  11 lekara. Mi ćemo bolnicu da ostavimo kao deo sistema javnog zdravstva,  podržaćemo je iz svih centara Crne Gore kako bi usluge mogle nesmetano da se ostvaraju - kazao je Abazović.

I on je naglasio da je preuzimanje radnika konkursom neophodno, jer se zaposleni moraju po zakonu prijavljivati.

-Možda neće trebati 60 lica da se zaposli možda će za godinu trebati 120 zaposlenih. Optimističko razmišljanje je da je tamo sada 11 lekara a da će ih biti 20, da će to značiti još više medicinskog i nemedicinskog kadra. Razumem i poštujem apel i protest ali da mi nismo ušli u ovakve intervencije stvar bi bila rešena na najgori mogući način. Građani bi ostali bez medicinskih usluga a svi zaposleni bi jako dugo čekali neke sudske presude gde bi oni utvrdili da li je kriv onaj što je privatizovao ili neko drugi - objasnio je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!