NA VIDIKU KRATKOROČNO REŠENJE ZA BOLNICU MELJINE: Premijer Abazović najavio razgovor na sednici Vlade

V.V.

05. 12. 2022. u 22:34

ZABRINUTOST zbog finansijske situacije u Bolnici Meljine i urgentno traženje rešenja za normalno funkcionisanje ove ustanove, poruka je danas održanog sastanka predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića sa rukovodstvom Bolnice i predstavnicima hercegnovske opštine.

НА ВИДИКУ КРАТКОРОЧНО РЕШЕЊЕ ЗА БОЛНИЦУ МЕЉИНЕ: Премијер Абазовић најавио разговор на седници Владе

Foto:RTHN

Na sednici Vlade, već u četvrtak, trebalo bi da se razmatra  kako da se na zakonski način finansira rad Bolnice kroz novi ugovor sa Fondom zdravstva, a do konačnog rešenja i njenog vraćanja u državno vlasništvo.

Opština nastoji da se proglasi javni interes nad bolnicom što bi omogućilo sklapanje novog ugovora sa Fondom zdravstva a to bi značilo sigurnije finansiranje. U ime opštine sastanku su prisustvovali predsednici Herceg Novog i SO Stevan Katić i Ivan Otović, medicinska direktorica Bolnice Meljine dr Olivera Elez, zatim odbornici Zoran Lazarević i Nikola Radman kao i v.d. direktora Instituta Igalo dr Savo Marić.

Ivan Otović je u izjavi za RTHN kazao da su dobili uveravanja da će Vlada, već u četvrtak, doneti odgovarajući zaključak a to će svim državnim organima olakšati da na zakonit način pomognu funkcionisanje Bolnice.

Uporedo sa ovim kratkoročnim rešenjem traži se i dugoročno - uvođenje Bolnice u sistem javnog zdravstva. Da bi taj korak bio realizovan potrebno je da se okončaju sudski postupci, a iz Višeg suda i Specijalnog državnog tužilaštva o tome još nema povratnih informacija.

- Veće Višeg suda trebalo bi da razmatra povlačenje privremene mere koja onemogućava sprovođenje stečajnog postupka do kraja i onemogućava državi da Bolnicu Meljine uvede na zakonit način u sistem javnog zdravstva. Apelujemo na Viši sud da se pozabavi ovim predmetom jer dosta toga zavisi od njih, odnosno ključna je uloga Višeg suda i SDT-a na čiji zahtev je uvedena privremena mera - objasnio je Otović.

On je naglasio i da će i u narednom periodu biti nastavljeni institucionalni i vaninstitucionalni pritisci sve dok se ne dođe do konačnog rešenja.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti izgradnje nove bolnice ali to je dugoročno rešenje na koje Herceg Novi ne može da čeka.

Premijeru Abazoviću je službeno i u pisanoj formi predat predlog lokalne uprave za rešenje problema u Bolnici u okviru zakonskih mogućnosti. Dopisi su poslati Agenciji za zaštitu konkurencije i Ministarstvu zdravlja. Na sastanku kod premijera Abazovića razgovarano je i o problemima u Institutu Igalo, pa će se za desetak dana on susresti i sa menadžmentom ove zdravstvene ustanove. Prema Abazovićevoj oceni sastanak je bio konstruktivan a i on je iskazao uverenje da će u rešavanju problema u Bolnici Meljine imati podršku i Tužilaštva i Suda.

- Problem isplate zaostalih zarada zaposlenih u Bolnici smo voljni da rešimo. Država ima i volju i sredstva i važno je da to uradimo po zakonu - objasnio je Abazović.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)